Wykonanie
oat pancake with peanut butter, cottage cheese and blueberries, coffee with milkZnowu pożegnanie. Jeszcze nie teraz, ale już za moment. Upiekłam nawet kolejne pożegnalne ciasto . Te ostatnie zawsze wychodzą. Jutro przepis.Jako że wczoraj padły pytania na temat
masła orzechowego Sante, postanowiłam napisać o nim kilka słów. Było to pierwsze "prawdziwe"
masło orzechowe, jakie kiedykolwiek
jadłam. Jeszcze parę lat temu byłam święcie przekonana, że jedyne
masło orzechowe to dobrze znana wszystkim Nutella. Jakie było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że to nie jest raczej słuszny tok myślenia. W takich momentach z
serii: na jaw wychodzą kłamstwa z dzieciństwa, nieufnie spojrzałam na słoiczek.Chwilę później polubiłam Elvisa, jego tosty,
banany, a nawet amerykański sen o
galaretce z
masłem orzechowym, którego mój umysł nigdy nie pojmował.Chociaż wiele słoików
masła za mną, Sante wciąż jest jednym z moich ulubionych. Lekko słony, a jednocześnie przyjemnie słodkawy smak przypadłby do gustu chyba każdemu. Plus za konsystencję sprzyjającą rozsmarowywaniu (jeśli nie natrafiliście nigdy na
masło, które wyrywa wnętrze Waszych tostów i przykleja je do noża - macie szczęście!), a także całkiem przystępną cenę.Niektórzy będą szaleć bardziej, niektórzy mniej (przyznaję, że u mnie jakiekolwiek
masło orzechowe potrafi stać kilka miesięcy), jednak na pewno zasmakuje każdemu.
Przepis /1 porcja/- 40 g
płątków owsianych ( Młyny w Stoisławiu)- 1 łyżka
otrębów orkiszowych- 1/2 łyżki
masła orzechowego1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
sody- 2 łyżki
mleka- 1
jajko-
steviaMieszamy razem suche składniki , następnie dodajemy
masło orzechowe. Osobno roztrzepujemy
jajko razem z
mlekiem i łączymy z resztą składników. Ciasto wylewamy na nagrzaną patelnię teflonowąi smażymy, uważając przy przewracaniu placka,gdyż przez to, że jest dosyć ciężki, łatwo się rozpada.Inspiracja