ßßß
Potrzebujemy (keksówka 11x24cm i 5 małych muffinek):- 170g miękkiego masła,- 170g cukru,- 4 jajka,- 160g mąki pszennej,- 100g mąki ziemniaczanej,- skórka otarta z 2 cytryn,- 1 łyżka octu jabłkowego,- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,- 250g świeżych borówek.W misce masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Cytryny sparzyć wrzątkiem i otrzeć skórkę. Dodać do utartego masła i krótko wymieszać. Cały czas miksując dodawać po 1 jajku, na końcu dodając ocet. Przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować na najniższych obrotach tylko do czasu połączenia się składników.Ciasto przełożyć do keksówki (i foremek na muffinki) - pamiętajcie, że jeśli używacie formy metalowej, by ją wysmarować masłem i posypać bułką tartą - ja tego nie robię, bo mam dobre formy silikonowe. Na wierzch nasypać borówki - jeśli używamy mrożonych to nie musimy rozmrażać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez ok. 50min - do suchego patyczka. Wystudzić.