Wykonanie
I kolejna propozycja do
kawy :) Ciasto z
borówkami, do którego możemy użyć zarówno świeżych
owoców jak i mrożonych. Oczywiście możecie też użyć innych
owoców niż
borówki :) Przepis od Doroty.

Potrzebujemy (keksówka 11x24cm i 5 małych muffinek):- 170g miękkiego
masła,- 170g
cukru,- 4
jajka,- 160g
mąki pszennej,- 100g
mąki ziemniaczanej,- skórka otarta z 2
cytryn,- 1 łyżka
octu jabłkowego,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej,- 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii,- 250g świeżych
borówek.W misce
masło utrzeć z
cukrem na jasną masę.
Cytryny sparzyć wrzątkiem i otrzeć skórkę. Dodać do utartego
masła i krótko wymieszać. Cały czas miksując dodawać po 1
jajku, na końcu dodając
ocet. Przesiać
mąkę pszenną i ziemniaczaną,
proszek do pieczenia i
sodę. Zmiksować na najniższych obrotach tylko do czasu połączenia się składników.Ciasto przełożyć do keksówki (i foremek na muffinki) - pamiętajcie, że jeśli używacie formy metalowej, by ją wysmarować
masłem i posypać
bułką tartą - ja tego nie robię, bo mam dobre formy silikonowe. Na wierzch nasypać
borówki - jeśli używamy mrożonych to nie musimy rozmrażać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez ok. 50min - do suchego patyczka. Wystudzić.