Wykonanie
Dawno temu dostałam ten przepis od znajomej, od tej
pory zdarza mi się go powtarzać :) Sakiewki są bardzo smaczne i pożywne. Nadają się jako przekąska do pracy. Polecam!
Potrzebujemy:- ok.5 - 6
jabłek (w zależności od ich wielkości),- 4 (lub 3)
banany (również od ich wielkości),- 4 łyżki
miodu,-
imbir,-
cynamon,- 2 gotowe
ciasta francuskie.
Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce na grubszych oczkach.
Banany obrać i pokroić w plastry. Wszystko wrzucić na dużą patelnię, dodać
miód,
cynamon i
imbir. Podsmażyć bez tłuszczu, aż
banany się rozpadną i wszystko się ładnie razem połączy. Skosztować - jeśli smak jest dla nas odpowiedni to odstawić do wystudzenia.Blaty
ciasta francuskiego podzielić na 16 równych kwadratów. Nakładać farsz - ok. 2 łyżki na kwadrat, rogi posmarować
oliwą i zlepić wszystkie razem. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w 180st ok. 25min. Pilnować, by się zbytnio nie przypiekły.