Wykonanie
Postanowiłam się skusić na zrobienie naleśników z książki Michel'a Roux. Przepis na nadzienie z kwestiismaku, ale już go nie raz robiłam, nie pamiętam więc czy nie wprowadziłam jakiś modyfikacji. Naleśniki są bardzo delikatne, nadzienie kremowe i umiarkowanie słodkie. Pyszności :)Potrzebujemy:naleśniki:- 125g
mąki pszennej,- 15g drobnego
cukru,- szczypta
soli,- 2
jajka,- 325ml
mleka,- 100ml
śmietany kremówki (30 lub 36%),- parę kropel esencji waniliowej,-
masło (do smażenia),nadzienie:- 250g
serka mascarpone,- 3
żółtka,- 120g
cukru,- 1 łyżka
soku z cytryny,- 3 - 4 łyżki
śmietany 18%,-
żurawina.Naleśniki:
Mąkę,
cukier i
sól wsypać do miski i wymieszać. Dodać 2
jajka i 100ml
mleka nieustannie mieszać. Dodać pozostałą część
mleka i
śmietanę kremówkę. Dobrze wymieszać, aż do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok. godzinę.Nadzienie:W czasie kiedy ciasto odpoczywa przygotować nadzienie.
Mascarpone wymieszać ze
śmietaną (dodać tyle
śmietany, by
serek nie był ani za rzadki ani za gęsty), dodać
sok z cytryny i wymieszać.
Jajka sparzyć wrzątkiem.
Żółtka utrzeć z
cukrem, gdy będą gotowe dodać masę
serową i wymieszać.Naleśniki:Przed rozpoczęciem smażenia dodać do ciasta parę kropel esencji waniliowej. Patelnię rozgrzać z odrobiną
masła. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć (na średnim ogniu) ok. 1min, aż powierzchnia pokryje się pęcherzykami powietrza. Odwrócić naleśnik i smażyć drugą stronę ok 40sek. Przełożyć na talerz.Gotowego naleśnika posmarować masą
serową, dodać
suszoną żurawinę (lub łyżkę
żurawiny ze słoiczka i rozsmarować razem), złożyć, posypać
cukrem pudrem i paroma
owocami żurawiny.