Wykonanie
Omlet nauczyła mnie robić Mama. Jest szybki, puszysty, cudowny. Czasami robię go na śniadanie, czasem w ramach kolacji, a nie raz zdarzyło się, że nie było obiadu, a trzeba było się czymś posilić nie zamawiając nic na wynos... Polecam każdemu :)Potrzebujemy (2 duże porcje):- 5 jaj,- 0,5szkl
mleka,- 1 czubata łyżka
mąki pszennej,-
sól,-
pomidor,-
wędlina (2 plasterki),-
żółty ser (2 plasterki),-
szczypiorek,- łyżka
masła.
Pomidor sparzyć i pokroić w kostkę.
Wędlinę i
ser również pokroić w kostkę.
Szczypiorek posiekać. Do niewielkiego garnuszka wbić
jajka i rozbić je dobrze mątewką. Dodać
mąkę i ponownie mocno robić, by nie było żadnych grudek!! Dodać
mleko i rozmieszać.Na dobrze rozgrzaną patelnię dać łyżkę
masła. Wlać masę jajeczną i pozostawić by dobrze ściął się spód. Kiedy góra będzie już półpłynna dodać
pomidory,
wędlinę,
ser i
szczypiorek. Pozostawić jeszcze na trochę na ogniu, a kiedy jeszcze troszkę się zetnie przekroić na pół i przełożyć na talerz. Można również każdą połówkę złożyć na pół (jak książkę).