Wykonanie
FAST FOODWcale nie musi nam się źle kojarzyć o ile wiemy co jemy. W moim domu najbardziej zależy mi na brzuszku mojego synka. Każdego dnia staram się urozmaicać jego dietę, a przy okazji sama na tym skorzystać. Ja jako rodzic sama sobie czasem pozwolę na śmieciowe jedzenie. Nic na to nie poradzę, jestem mało asertywna jeśli chodzi o walkę z zachciankami.
Grzyby i
pieczarkiGrzyby są ciężkostrawne, nie powinno się ich podawać dzieciom przed ukończeniem 3 roku życia, natomiast
pieczarki można podać już powyżej 12 miesiąca życia, oczywiście nie surowe, a po obróbce termicznej.
PieczarkaJest też bogata w błonnik pokarmowy (ponad 8 g/ 100 g produktu).Jest niskokaloryczna i nie zawiera cholesterolu.Co najciekawsze,
pieczarka zawiera prowitaminę D, niezwykle ważną dla ochrony kości.Cenna jest również zawartość witamin z grupy B (B1, B2, B3), mających pozytywny wpływ na metabolizm.
Pieczarka zawiera także wachlarz składników mineralnych- fosfor, potas, żelazo, miedź czy selen.

ZamiennikiWarto je stosować. Zamiast zwykłej
bagietki kupmy taką pełnoziarnistą.
Bułkę zawsze można wysmarować własnej roboty
sosem pomidorowym. Wystarczy w garnuszki roztopić odrobinę
masła i dodać 2 duże
pomidory obrane ze skórki. Doprawić
pieprzem i
solą, smaku
doda również posiekana
bazylia. dzięki takiemu sosikowi
bułki staną się nasączone i smaczniejsze.

Składniki:1 długa ciemna
bagietka z pełnego ziarna5
pieczarek5 plasterków ulubionej
wędliny4 plasterki
sera goudadomowej roboty
sos pomidorowysuszona
bazyliaszczypta
chilliPrzygotowanie:
Bagietki przekrawamy na 4 części na mniejsze kawałki, aby uzyskać 4 zapiekanki. Wnętrze
bagietek smarujemy domowej roboty
sosem pomidorowym, dodajemy
szynkę i
ser (pokrojone w kostkę lub cienkie paseczki),
pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Doprawiamy
bazylią i szczyptą
chilli. Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni funkcja grzania góra i dół. Czas pieczenia około 10-15 minut.
