ßßß Cookit - przepis na Domowe zapiekanki

Domowe zapiekanki

nazwa

Wykonanie

FAST FOOD
Wcale nie musi nam się źle kojarzyć o ile wiemy co jemy. W moim domu najbardziej zależy mi na brzuszku mojego synka. Każdego dnia staram się urozmaicać jego dietę, a przy okazji sama na tym skorzystać. Ja jako rodzic sama sobie czasem pozwolę na śmieciowe jedzenie. Nic na to nie poradzę, jestem mało asertywna jeśli chodzi o walkę z zachciankami.
Grzyby i pieczarki
Grzyby są ciężkostrawne, nie powinno się ich podawać dzieciom przed ukończeniem 3 roku życia, natomiast pieczarki można podać już powyżej 12 miesiąca życia, oczywiście nie surowe, a po obróbce termicznej.
Pieczarka
Jest też bogata w błonnik pokarmowy (ponad 8 g/ 100 g produktu).
Jest niskokaloryczna i nie zawiera cholesterolu.
Co najciekawsze, pieczarka zawiera prowitaminę D, niezwykle ważną dla ochrony kości.
Cenna jest również zawartość witamin z grupy B (B1, B2, B3), mających pozytywny wpływ na metabolizm. Pieczarka zawiera także wachlarz składników mineralnych- fosfor, potas, żelazo, miedź czy selen.
Zamienniki
Warto je stosować. Zamiast zwykłej bagietki kupmy taką pełnoziarnistą. Bułkę zawsze można wysmarować własnej roboty sosem pomidorowym. Wystarczy w garnuszki roztopić odrobinę masła i dodać 2 duże pomidory obrane ze skórki. Doprawić pieprzem i solą, smaku doda również posiekana bazylia. dzięki takiemu sosikowi bułki staną się nasączone i smaczniejsze.
Składniki:
1 długa ciemna bagietka z pełnego ziarna
5 pieczarek
5 plasterków ulubionej wędliny
4 plasterki sera gouda
domowej roboty sos pomidorowy
suszona bazylia
szczypta chilli
Przygotowanie:
Bagietki przekrawamy na 4 części na mniejsze kawałki, aby uzyskać 4 zapiekanki. Wnętrze bagietek smarujemy domowej roboty sosem pomidorowym, dodajemy szynkę i ser (pokrojone w kostkę lub cienkie paseczki), pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Doprawiamy bazylią i szczyptą chilli. Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni funkcja grzania góra i dół. Czas pieczenia około 10-15 minut.
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2014/11/domowe-zapiekanki.html