ßßß Cookit - przepis na Słodka kukurydza z nutką pikanterii.

Słodka kukurydza z nutką pikanterii.

nazwa

Wykonanie

Od kiedy kukurydza?
Kleik i kaszkę kukurydzianą mogą jadać już niemowlęta po 4. miesiącu życia, gdyż kukurydza jest lekkostrawna i wyjątkowo rzadko wywołuje alergie. Jednak inaczej wygląda to w przypadku kukurydzy w kolbach. Jest bardzo smaczna, ale dość gruba łuska osłaniająca ziarno jest ciężkostrawna i twarda.
Dlatego gotowane warzywo mogą jadać dopiero dzieci po 1. urodzinach. Po ugotowaniu najlepiej podawać je z masłem. Kukurydza z puszki nie jest zalecana niemowlętom.
Źródło: klik
Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna w 100 g: 90 , 00 kcal
Białko w 100 g: 3,20 g
Węglowodany w 100 g: 16 , 30 g
Tłuszcz w 100 g: 1 , 20 g
SKŁADNIKI
2 kolby kukurydzy
natka pietruszki (posiekana 1 łyżka)
1 łyżka masa do roztopienia na kukurydzach
chilli mielone
sól himalajska
Do gotowania:
głęboki garnek
sól i cukier (po łyżce)
PRZYGOTOWANIE:
Obrane kolby wrzucamy do wrzącej wody, którą uprzednio solimy oraz cukrzymy (jest takie słowo? :D).
Ja gotowałam kukurydzę 10 minut i była super miękka.
Na talerzu kukurydze posmarowałam masłem i doprawiłam solą, chilli i natką.
Ostre
Mój syn nie ma problemu z jedzeniem ostrych potraw. Nie straszny mu czosnek czy tez ostra papryczka. Sam się tym zajada. Oczywiście jego dania są doprawione do jego możliwości żołądkowych. Czosnek i chilli króluje u nas w większości potraw. Na zdrowie dziecka nie narzekamy :) bo mały jest wyjątkowo odporny.
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2014/10/sodka-kukurydza-z-nutka-pikanterii.html