Wykonanie
Od kiedy kukurydza?Kleik i
kaszkę kukurydzianą mogą jadać już niemowlęta po 4. miesiącu życia, gdyż
kukurydza jest lekkostrawna i wyjątkowo rzadko wywołuje alergie. Jednak inaczej wygląda to w przypadku
kukurydzy w kolbach. Jest bardzo smaczna, ale dość gruba łuska osłaniająca ziarno jest ciężkostrawna i twarda.Dlatego gotowane warzywo mogą jadać dopiero dzieci po 1. urodzinach. Po ugotowaniu najlepiej podawać je z
masłem.
Kukurydza z puszki nie jest zalecana niemowlętom.Źródło: klikWartości odżywcze w 100 gWartość energetyczna w 100 g: 90 , 00 kcal
Białko w 100 g: 3,20 gWęglowodany w 100 g: 16 , 30 gTłuszcz w 100 g: 1 , 20 g

SKŁADNIKI2
kolby kukurydzynatka pietruszki (posiekana 1 łyżka)1 łyżka masa do roztopienia na kukurydzach
chilli mielone
sól himalajskaDo gotowania:głęboki garnek
sól i
cukier (po łyżce)

PRZYGOTOWANIE:Obrane kolby wrzucamy do wrzącej
wody, którą uprzednio solimy oraz cukrzymy (jest takie słowo? :D).Ja gotowałam
kukurydzę 10 minut i była super miękka.Na talerzu
kukurydze posmarowałam
masłem i doprawiłam
solą,
chilli i
natką.

OstreMój syn nie ma problemu z jedzeniem ostrych potraw. Nie straszny mu
czosnek czy tez
ostra papryczka. Sam się tym zajada. Oczywiście jego dania są doprawione do jego możliwości żołądkowych.
Czosnek i
chilli króluje u nas w większości potraw. Na zdrowie dziecka nie narzekamy :) bo mały jest wyjątkowo odporny.