Wykonanie
W ubiegłym tygodniu odwiedziła mnie koleżanka i przywiozła solidny bochenek domowego
chleba wypieku swojej Babci. Kilka kromek zjedliśmy na "pniu" z
masełkiem , a pozostała część trafiła do piekarnika w formie grzanek, ale było dobre. Nie ma to jak domowy chlebek :)

Składniki :8 kromek domowego
chleba żytniego350 g brązowych
pieczarek125 g wędzonego
oscypka3 łyżki
masła2 ząbki
czosnkukilka gałązek
rozmarynu i
tymiankusól morska
Sposób wykonania:
Chleb pokroić w dość grube kromki. 2 łyżki miękkiego
masła połączyć z wyciśniętym przez praskę
czosnkiem i posmarować nim grzanki z obu z stron, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obpiec z jednej strony, tej na której ułożymy
pieczarki.W międzyczasie
pieczarki obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na pozostałym
maśle razem z
tymiankiem i
rozmarynem.Grzanki obrócić podpieczoną stroną do góry, posypać delikatnie drobno startym
oscypkiem i obłożyć podduszonymi
pieczarkami. Posypać delikatnie
solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 5 - 6 minut, aż
ser się rozpuści. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami, choć przyznam, że ja
jadłam bez nich, bo w prostocie tkwi reguła jeśli użyte produkty są dobrej jakości...Było pysznie....