ßßß Cookit - przepis na Grzanki z oscypkiem, pieczarkami i masłem czosnkowym

Grzanki z oscypkiem, pieczarkami i masłem czosnkowym

nazwa

Wykonanie

W ubiegłym tygodniu odwiedziła mnie koleżanka i przywiozła solidny bochenek domowego chleba wypieku swojej Babci. Kilka kromek zjedliśmy na "pniu" z masełkiem , a pozostała część trafiła do piekarnika w formie grzanek, ale było dobre. Nie ma to jak domowy chlebek :)
Składniki :
8 kromek domowego chleba żytniego
350 g brązowych pieczarek
125 g wędzonego oscypka
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
kilka gałązek rozmarynu i tymianku
sól morska
Sposób wykonania:
Chleb pokroić w dość grube kromki. 2 łyżki miękkiego masła połączyć z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posmarować nim grzanki z obu z stron, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obpiec z jednej strony, tej na której ułożymy pieczarki.
W międzyczasie pieczarki obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na pozostałym maśle razem z tymiankiem i rozmarynem.
Grzanki obrócić podpieczoną stroną do góry, posypać delikatnie drobno startym oscypkiem i obłożyć podduszonymi pieczarkami. Posypać delikatnie solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 5 - 6 minut, aż ser się rozpuści. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami, choć przyznam, że ja jadłam bez nich, bo w prostocie tkwi reguła jeśli użyte produkty są dobrej jakości...Było pysznie....
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/05/grzanki-z-oscypkiem-pieczarkami-i-masem.html