Wykonanie
Ależ miałam pyszny obiad wczoraj! Liczę na to, że Wam również przypadnie do gustu:) Jak zwykle prosto, szybko i smacznie. Taka jest moja propozycja dla Was na dziś, a wieczorem jak się uda, to ukręcę
migdałowe pesto i uduszę
wołowinę z
figami. Oczywiście podzielę się recepturami o ile mi wszystko wyjdzie tak, jak to sobie wyobraża moje podniebienie;)





Składniki: na 2 porcje200 g penne120 g dobrze oczyszczonych świeżych
kurek6 małych
oscypkówłyżka posiekanego świeżego
tymiankułyżka posiekanych listków
rozmarynudwa duże ząbki
czosnku350 ml słodkiej
śmietanki 18%łyżka
masłasól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Czosnek drobno posiekajcie,
kurki porwijcie na mniejsze części a
śmietanę wlejcie do szklanki, żeby była "w pogotowiu";)Dwa
oscypki zetrzyjcie na grubych oczkach a cztery pozostałe przekrójcie wzdłuż na pół.
Makaron ugotujcie al dente (bo będziecie jeszcze zapiekać) w lekko osolonej wodzie.Trzy minuty przed końcem gotowania
makaronu rozgrzejcie patelnię i nastawcie piekarnik na 180 stopni.Na łyżce
masła przesmażcie przez 2 minuty
kurki z
czosnkiem i
ziołami. Po tym czasie wlejcie na patelnię
śmietanę i wyłączcie gaz. Doprawcie hojnie
solą i
pieprzem.Odlejcie
makaron a następnie wymieszajcie go z
kurkami i startymi
oscypkami. Przełóżcie do naczynia do zapiekania (moje jest o wymiarach 15x25 cm) i na wierzchu ułóżcie przekrojone na pół
oscypki. Wstawcie do piekarnika i zapiekajcie przez 15-20 minut. Smacznego!:)



