ßßß
Składniki na formę o średnicy 21-22cm:400 g czereśni200 g mąki pszennej60 g mąki ziemniaczanej16 g proszku do pieczenia4 jajka120 g cukru40 g masłamasło i mąka do wysmarowania formycukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Myjemy i drylujemy czereśnie.Rozpuszczamy w rondelku masło.Szykujemy tortownicę, smarujemy masłem i posypujemy mąką.Całe jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i ewentualnie szczyptę soli. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
Ubijamy jajka z cukrem na puszysty krem.
Gdy masa będzie gładka i puszysta dodajemy powolutku przesiane mąki i proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie za pomocą łopatki od góry do dołu.Na samy końcu dodajemy ochłodzone masło i mieszamy łopatką.Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.Na wierzchu układamy czereśnie.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 - 40 min.Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia.Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.Posypujemy cukrem pudrem.Smacznego !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)