Wykonanie
Zapraszam dziś na klasyczne ciasto, które przypomina mi smak dzieciństwa.Gąbczaste ciasto z świeżych
czereśni, które zniknęło u mnie w oka mgnieniu.Ciasto jest lekkie, puchowe, wręcz
biszkoptowe. Idealny wypiek na nadchodzące lato.Ciasto robi się naprawdę szybko i smakuje wyśmienicie.Zapraszam ;-)
Składniki na formę o średnicy 21-22cm:400 g
czereśni200 g
mąki pszennej60 g
mąki ziemniaczanej16 g
proszku do pieczenia4
jajka120 g
cukru40 g
masłamasło i
mąka do wysmarowania formy
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Myjemy i drylujemy
czereśnie.Rozpuszczamy w rondelku
masło.Szykujemy tortownicę, smarujemy
masłem i posypujemy
mąką.Całe
jajka wbijamy do miski, wsypujemy
cukier i ewentualnie szczyptę
soli.
Jajka powinny
mieć temperaturę pokojową.
Ubijamy
jajka z
cukrem na puszysty krem.
Gdy masa będzie gładka i puszysta dodajemy powolutku przesiane
mąki i
proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie za pomocą
łopatki od góry do dołu.Na samy końcu dodajemy ochłodzone
masło i mieszamy
łopatką.Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.Na wierzchu układamy
czereśnie.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 - 40 min.Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia.Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.Posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)