ßßß Cookit - przepis na Gąbczaste ciasto z świeżych czereśni

Gąbczaste ciasto z świeżych czereśni

nazwa

Wykonanie

Zapraszam dziś na klasyczne ciasto, które przypomina mi smak dzieciństwa.
Gąbczaste ciasto z świeżych czereśni, które zniknęło u mnie w oka mgnieniu.
Ciasto jest lekkie, puchowe, wręcz biszkoptowe. Idealny wypiek na nadchodzące lato.
Ciasto robi się naprawdę szybko i smakuje wyśmienicie.
Zapraszam ;-)
Składniki na formę o średnicy 21-22cm:
400 g czereśni
200 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
16 g proszku do pieczenia
4 jajka
120 g cukru
40 g masła
masło i mąka do wysmarowania formy
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Myjemy i drylujemy czereśnie.
Rozpuszczamy w rondelku masło.
Szykujemy tortownicę, smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Całe jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i ewentualnie szczyptę soli. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
Ubijamy jajka z cukrem na puszysty krem.
Gdy masa będzie gładka i puszysta dodajemy powolutku przesiane mąki i proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie za pomocą łopatki od góry do dołu.
Na samy końcu dodajemy ochłodzone masło i mieszamy łopatką.
Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.
Na wierzchu układamy czereśnie.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 - 40 min.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiając ciasto do ostygnięcia.
Możemy delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2015/06/gabczaste-ciasto-z-swiezych-czeresni.html