Wykonanie
Dziś chciałabym Wam zaproponować pomysł na efektowną dekorację do deseru –
wafle z karmelu, czyli słodki
wafel z
migdałów i z
ryżu preparowanego do dekoracji
owoców czy
lodów.Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu a
przyprawi Wam jak i Waszym gościom wiele radości .Zapraszam ;-)

Składniki na 8 trójkątów :50 g
migdałów20 - 40 g
ryżu preparowanego200 g
cukru2 łyżki
wodyPrzygotowanie:
Migdały: najpierw blanszujemy i obieramy. Ja użyłam już obrane. Obrane
migdały wsypujemy na blaszkę i wkładamy na 5 minut do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni.W międzyczasie robimy karmel.Do garnka z grubszym dnem wsypujemy
cukier i dodajemy
wodę.Całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia.Ważne jest, by
cukier rozpuścił się, zanim
syrop zacznie wrzeć. W przeciwnym wypadku kryształki
cukru mogą przywierać do
boków garnka, a w
syropie powstaną grudki.Gotujemy aż uzyskamy ładny brązowy kolor czyli do powstania karmelu.Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekane na drobno
migdały oraz
ryż preparowany mieszając.Następnie umieszczamy wszystko na stolnicy lub dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia

Przykrywamy drugim papierem do pieczenia i wałkujemy na kształt koła aż uzyskamy cienka warstwę.


Następnie podzieliłam koło na 8 trójkątów.

Podajemy z
lodami lub
owocami.Warto wiedzieć:Możemy zrobić większą porcję i trzymać w hermetycznym opakowaniu.Czego napisałam nieokreśloną ilość
ryżu preparowanego?Musicie zobaczyć jak Wam wyjdzie karmel, dlatego
ryż musicie
mieć w pobliżu.Musi Wam wyjść masa gęsta jak dodacie
migdały i
ryż, masa nie może być
wodna.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)