Wykonanie
Uwielbiam
szparagi w każdej postaci, dzisiaj podam Wam przepis na najprostszy sposób na przystawkę ze
szparagów - crumble
szparagowe.Crumble pochodzi z Anglii i można go nazwać najprostszym i najszybszym deserem na świecie.
Czemu nie poddać crumble ze
szparagami w wersji słonej ?Wystarczy zastąpić
cukier serem Parmigiano e wyjdzie naprawdę coś pysznego.Zapraszam ;-)

Składniki dla 4 osób:20
szparagów białych lub zielonych250
sera ricotty1
jajko90 g
mąki pszennej70 g
masła70 g
sera Parmigiano
masła do smarowaniaPrzygotowanie:
Szparagi obieramy, odłamujemy najtwardsze końcówki i gotujemy al dente z odrobiną
soli, tak mniej więcej 20 - 25 minut.Wyjmujemy
szparagi łyżką cedzakową i od razu przekładamy do lodowatej
wody. Po 3-4 minutach, gdy całkowicie wystygną wyciągamy i odcedzamy aby odciekły.W małej miseczce mieszamy
ricottę z
jajkiem.Z
mąki pszennej,
masła oraz
startego sera Parmigiano zagniatamy kruszonkę. Ma ona
mieć większe i mniejsze grudki.Żaroodporne naczynie smarujemy
masłem.Na dnie żaroodpornego naczynia układamy
szparagi,

smarujemy masa z
ricotty i
jajka
i posypujemy całość kruszonką (obficie).

Zapiekamy ok. 30 minut w 180 stopniach (aż kruszonka się zarumieni).Podajemy na ciepło!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)