ßßß Cookit - przepis na Tarta z dyni i ziemniaków

Tarta z dyni i ziemniaków

nazwa

Wykonanie

Gdy mamy okres dyniowy, mam w lodówce zawsze dynię.
Wczoraj znalazłam ćwiartkę i postanowiłam zrobić tartę z resztek, które znalazłam w lodówce.
Wyszła bardzo dobra i delikatna.
Przepis jest bardziej polski, bo z ziemniakami. Wzbogaciłam tartę mieszanką serów. Tym razem dodałam mozzarellę i ser ementaler.
Tarta jest doskonałym daniem na rodzinny obiad, a także na kolację w gronie przyjaciół.
Zapraszam ;-)
Składniki na tartę:
1 ciasto brisee(może być francuskie)
160 g dyni obranej(ćwiartka)
210 g ziemniaków(2 małe ziemniaki)
100 g sera ementalera
2 mozzarelle
świeży tymianek
żółtko do smarowania
Przygotowanie:
Tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
Dynię i ziemniaki myjemy, kroimy na cieniutkie plasterki. Odcedzamy mozzarellę i kroimy na plasterki. Kroimy na plasterki także ser ementaler.
Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt. Jeśli nie udało Wam się kupić ciasto, możecie zrobić z mojego przepisu. Znajdziecie go tutaj(tylko bez gałki muszkatowej).
Układamy na przemian warzywa, najpierw dynia, później mozzarella, ziemniak i ser ementaler, aż do wykorzystania wszystkich składników.
Posypujemy świeżym tymiankiem. Smarujemy żółtkiem krawędzie ciasta.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po 5 minutach zmniejszamy do 180°C.
Pieczemy 30 minut. Podajemy natychmiast!
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/11/tarta-z-dyni-i-ziemniakow.html