Wykonanie
Gdy mamy okres
dyniowy, mam w lodówce zawsze
dynię.Wczoraj znalazłam ćwiartkę i postanowiłam zrobić tartę z resztek, które znalazłam w lodówce.Wyszła bardzo dobra i delikatna.Przepis jest bardziej polski, bo z
ziemniakami. Wzbogaciłam tartę mieszanką
serów. Tym razem dodałam
mozzarellę i
ser ementaler.
Tarta jest doskonałym daniem na rodzinny obiad, a także na kolację w gronie przyjaciół.Zapraszam ;-)

Składniki na tartę:1 ciasto
brisee(może być francuskie)160 g dyni obranej(ćwiartka)210 g
ziemniaków(2 małe
ziemniaki)100 g
sera ementalera2
mozzarelleświeży
tymianekżółtko do smarowaniaPrzygotowanie:
Tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
Dynię i
ziemniaki myjemy, kroimy na cieniutkie plasterki. Odcedzamy
mozzarellę i kroimy na plasterki. Kroimy na plasterki także
ser ementaler.

Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt. Jeśli nie udało Wam się kupić ciasto, możecie zrobić z mojego przepisu. Znajdziecie go tutaj(tylko bez gałki muszkatowej).Układamy na przemian warzywa, najpierw
dynia, później
mozzarella,
ziemniak i
ser ementaler, aż do wykorzystania wszystkich składników.


Posypujemy świeżym
tymiankiem. Smarujemy
żółtkiem krawędzie ciasta.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po 5 minutach zmniejszamy do 180°C.Pieczemy 30 minut. Podajemy natychmiast!Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)