ßßß
Składniki na tartę:1 ciasto brisee(może być francuskie)160 g dyni obranej(ćwiartka)210 g ziemniaków(2 małe ziemniaki)100 g sera ementalera2 mozzarelleświeży tymianekżółtko do smarowaniaPrzygotowanie:Tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu.Dynię i ziemniaki myjemy, kroimy na cieniutkie plasterki. Odcedzamy mozzarellę i kroimy na plasterki. Kroimy na plasterki także ser ementaler.
Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt. Jeśli nie udało Wam się kupić ciasto, możecie zrobić z mojego przepisu. Znajdziecie go tutaj(tylko bez gałki muszkatowej).Układamy na przemian warzywa, najpierw dynia, później mozzarella, ziemniak i ser ementaler, aż do wykorzystania wszystkich składników.
Posypujemy świeżym tymiankiem. Smarujemy żółtkiem krawędzie ciasta.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po 5 minutach zmniejszamy do 180°C.Pieczemy 30 minut. Podajemy natychmiast!Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)