Wykonanie
Scroll down for English
Sangria jest tradycyjnym
napojem alkoholowym pochodzenia hiszpańskiego. Szykuje się ją z
wina z dodatkiem
owoców,
soków owocowych,
lodu oraz różnych
winiaków lub innych trunków.Wywodzi swoją nazwę od
Sangre, czyli krew. Taka nazwa została nadana temu trunkowi ze względu na jego głęboki czerwony kolor. Pochodzi z regionu Walencji.Początkowo
napój pity byl na polach w czasie żniw, składał się wyłącznie z
wina i
wody, dopiero z czasem zaczęto dodawać do niego
cukier,
owoce i mocne
alkohole.
Sangria ma wiele odmian w zależności od obszaru gdzie jest przygotowana. Podstawowym jej składnikiem jest
czerwone wino,
owoce i
cukier.Dziś chciałabym Wam zaproponować
sangrie truskawkową.Przepyszna, orzeźwiająca
sangria na
białym i
czerwonym winie, pachnąca
truskawkami, doskonała jako aperitif.Zapraszam ;-)

Składniki:300 ml
wytrawnego czerwonego wina700 ml białego
wytrawnego wina musującego100 ml
brandy3 plastry
cytryny400 g
truskawek, przeciętych na ćwiartki100ml
syropu cukrowego100 ml
wody gazowanej3 łyżki
cukruPrzygotowanie:
Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. Umieszczamy w dużym dzbanku, zalewamy
winem. Dodajemy plastry
cytryny,
cukier,
syrop cukrowy i
wodę do smaku. Mieszamy i odstawiamy na minimum 2 h do lodówki. Podajemy schłodzoną z kostkami
lodu.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionStrawberry
sangriaIngredients:300 ml dry red
wine700 ml dry white sparkling
wine100 ml
brandy3 slices of lemon400 g strawberries, cut into quarters100ml sugar
syrup100 ml water sparkling3 tablespoons sugarPreparation:Wash strawberries and cut into quarters. We put in a large pot,
pour the
wine. Add the lemon slices, sugar, sugar
syrup and water. Mix and leave for a minimum of 2 hours in the refrigerator.
Serve chilled with ice cubes.