Wykonanie
W ten sposób mają zapewnioną doskonałą wentylację.Skrzynki ułożone są zazwyczaj na poddaszu lub w dużym przestronnym pokoju albo piwnicy gdzie są regularnie monitorowane, w ten sposób suszenie odbywa się doskonale.
Woda znajdująca się w winogronach odparowuje, pozostawiając
wino wytrawne o niepowtarzalnej głębi.Zdecydowanie na smak Amarone wpływa też teren, mikroklimat , skład gleby , odmiany roślin uprawnych i
drożdże.Dziś
wina produkowane w ten sposób należą do apalecji Valpolicella. Są to Amarone, Recioto i w szczególnośći " Ripasso " di Valpolicella.Nie ukrywam, że te
wina należą do moich ulubionych.Amarone wytwarzane jest w 19 gminach w prowincji Werona.Jest
winem znane na całym świecie, o bardzo krótkiej historii. Mimo to nie należy do tanich win. Za butelkę minimum 15
euro.Amarone jest "bratem" słodkiego Recioto. Oba
wina wytwarzane są z suszonych
winogron Corvina , Corvinone , Rondinella i Oseleta Negrara .Główna różnicą
między Amarone i Recioto leży w fermentacji. W Amarone
cukier przekształca się w
alkohol i uzyskujemy
wino o dużej strukturze
alkoholu.Natomiast fermentacja w Reciotto jest przerywana, w ten sposób uzyskujemy
wino deserowe z dużą ilością
cukru. Stąd też nazwa Amarone.
Wino Amarone powstało przez prawdziwą pomyłkę !
Mówi się , że w latach trzydziestych, a dokładnie w 1936 szef lokalnej Cantina Sociale przypadkowo znalazł beczkę " Recioto ", którą zapomniał w piwnicy przez kilka lat. Naturalne
drożdże obecne w
winie zaczęły fermentować i przekształciły cały
cukier w
alkohol. Zaskoczony smakiem winiarz, wykrzyknął : "To
wino jest gorzkie !".I stąd nazwa " Amarone ", która pochodzi od słowa "amaro" czyli gorzki , słowo, ktore zaczęło być używane w celu odróżnienia go od
wino Recioto, które było słodkie.Do najbardziej znanych winnic należą: Quintarelli i Dal Forno, których ceny wahają się od 200 € w górę, lub mniej kosztowne, jak Masi, Musella , Zenato , Bertani , których butelki kosztują od 25 do 50-60 € , w zależności od tego, czy baza czy rezerwa.Rocznie produkowane jest 9 mln butelek.