Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś kolejna odsłona pesto. Zapraszam na pesto di
radicchio czyli pesto na bazie świeżej
cykorii czerwonej, pinoli i
migdałów. Tym razem nie dodałam
czosnku. Nie dość że jest łatwe i uniwersalne, to jest nie zastąpione w sytuacji, kiedy na przygotowanie obiadu mamy parę minut. To, że jestem fanką pesto już dawno Wam
pisałam i zresztą widać jak dużo przepisów pesto już Wam zaproponowałam.

Składniki dla 2 osób:6 liści
radicchio2 łyżki
orzeszków pinii1 łyżka
migdałów2 łyżki
sera parmezanu1 łyżka
sera pecorino
sól do smaku12 łyżek
oliwyPrzygotowanie:W lekko osolonej wodzie gotujemy
makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie szykujemy pesto. Do blendera lub malaksera wkładamy liście
radicchio,
orzeszki piniowe,
migdały i
sól. Miksujemy przez 30 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy
starty sery i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo
oliwę, aż uzyskamy pastę. Odcedzamy
makaron i dokładnie mieszamy z pesto. Dzielimy na talerze. Podajemy na ciepło.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionDelicious pesto with
radicchioIngredients for 2 people:6 leaves of
radicchio2 tablespoons
pine nuts1 tablespoon almond2 tablespoons of
Parmesan cheese1 tablespoon of Pecorino cheesesalt to taste12 tablespoons
olive oilDirections:Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Add the
pine nuts and almonds to a food processor and pulse until finely ground. Next, add the
radicchio,
olive oil and cheese. Process until smooth. It should form a smooth. Drain pasta and mix with the pesto. Share the plates.
Serve warm.