ßßß Cookit - przepis na Pesto di radicchio czyli pesto z cykorii czerwonej

Pesto di radicchio czyli pesto z cykorii czerwonej

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Dziś kolejna odsłona pesto. Zapraszam na pesto di radicchio czyli pesto na bazie świeżej cykorii czerwonej, pinoli i migdałów. Tym razem nie dodałam czosnku. Nie dość że jest łatwe i uniwersalne, to jest nie zastąpione w sytuacji, kiedy na przygotowanie obiadu mamy parę minut. To, że jestem fanką pesto już dawno Wam pisałam i zresztą widać jak dużo przepisów pesto już Wam zaproponowałam.
Składniki dla 2 osób:
6 liści radicchio
2 łyżki orzeszków pinii
1 łyżka migdałów
2 łyżki sera parmezanu
1 łyżka sera pecorino
sól do smaku
12 łyżek oliwy
Przygotowanie:
W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie szykujemy pesto. Do blendera lub malaksera wkładamy liście radicchio, orzeszki piniowe, migdały i sól. Miksujemy przez 30 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy starty sery i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo oliwę, aż uzyskamy pastę. Odcedzamy makaron i dokładnie mieszamy z pesto. Dzielimy na talerze. Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
In the English version
Delicious pesto with radicchio
Ingredients for 2 people:
6 leaves of radicchio
2 tablespoons pine nuts
1 tablespoon almond
2 tablespoons of Parmesan cheese
1 tablespoon of Pecorino cheese
salt to taste
12 tablespoons olive oil
Directions:
Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Add the pine nuts and almonds to a food processor and pulse until finely ground. Next, add the radicchio, olive oil and cheese. Process until smooth. It should form a smooth. Drain pasta and mix with the pesto. Share the plates. Serve warm.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/01/pesto-di-radicchio-czyli-pesto-z.html