ßßß
Składniki:600 ml cydru50 ml białego wytrawnego wina2 goździki10 suchych owoców żurawiny2 gwiazdki anyżku gwiazdkowego2 ziarnka kardamonu4 laski cynamonu4 łyżeczki brązowego cukru4 plastry pomarańczy2 plastry cytrynykropla esencji waniliowejPrzygotowanie:Pomarańczę i cytrynę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Łączymy wszystkie składniki w rondelku. Podgrzewamy cydr z przyprawami i cukrem pod przykryciem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 5 minut. Sprawdzamy słodkość i jeśli trzeba dodajemy cukru do smaku. Wyjmujemy plasterki pomarańczy. Filtrujemy przez gazę. Nalewamy do szklaneczek i podajemy natychmiast.Polecam również:Grzaniec kalejdoskopowyJak zrobić włoskie Bombardino?Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionMulled ciderIngredients:600 ml cider50 ml dry white wine2 cloves10 dried cranberries2 star anise star2 grains of cardamom4 cinnamon sticks4 teaspoons brown sugar4 slices of orange2 slices of lemona drop of vanilla essenceDirections:Pour the cider and wine into a large pan. Add all the spices and turn the heat up. Once boiling, turn down to a simmer and leave to tick away for 5minutes.As everything infuses you'll get delicious layers of flavour. Taste it and add sugar as you like. You don't want it sweet; you just want the sugar to join the spices in a harmonious taste.