Wykonanie
Dziś dla odmiany post o
winie.Najpierw chciałam Wam opowiedzieć, że za
winem nigdy nie przepadałam. Jak wyjechałam do Włoch byłam "ciemna" jeśli chodzi o
wino.Kto kiedyś pił
wino w Polsce ?Zakorzeniaj ą c się na włoskiej ziemi zawiera się przyjaźnie. Mam przyjaciela, którego często goszczę w moim domu. To on mnie nauczył"pić"
wino. Przynosił w prezencie
wino, któremu było daleko do byle jakiego. Tak zaczęła się moja miłość do
wina. Nauczył mnie jakie
wino kupować i jak je pić.Nigdy nad tym nie myślałam, że
będę "kochać"
wino. W przyszłości mam zamiar zrobić
kurs sommelier. Chcę go zrobić, bo dużo znajomych mi
mówi, że mam nosa do
wina. Jak będzie czas na pewno zrobię.
Dziś m oim zamiarem jest Wam opowiedzieć o prosecco, o win ie, które produkowane jest tylko we Włoszech, w regionie Wenecji Euganejskiej i Friuli-Wenecj i Julijskiej.Najbardziej znane Prosecco pochodzą z okolic Conegliano.
Wino te zazwyczaj jest białe, jeśli zobaczycie gdzieś wersję różową, jest to mieszanka Prosecco z czerwonym Raboso. Na etykiecie może być napisane "frizzante"(lekko musujące) albo "spumante"(mocno musujące), co oznacza sposób produkcji. Na smak najbardziej wpływa różnica
między "brut", "dry" i "extra-dry". Te
wina różnią się zawartością
cukru: dry (20-35 gram
cukru na litr), extra dry (12-20g/l) i brut (do 15 g/l).Bąbelki w Prosecco są naturalne, pochodzą z fermentacji samego
wina.
Wino nie przechodzi fermentacji w butelce, tylko w dużych zbiornikach, hermetycznie zamkniętych, żeby gaz się nie ulotnił, a dopiero
potem jest przelewane (pod ciśnieniem) do butelek.Włosi są przeciwnikami dodawania sztucznego gazu do
wina, uważają, że szkodzi zdrowiu.Prosecco wytwarza się z bardzo późno zbieranych
winogron ze szczepu o tej samej nazwie (85 procent prosecco oraz 15 procent verdiso, perera, bianchetta i prosecco lungo). Jest to tzw. metoda Charmata albo "metodo Prosecco". Jest to technika tańsza i dzięki temu Prosecco kosztuje o połowę mniej od
szampana.Nazwa prosecco, nie ma nic wspólnego ze słowem "secco", czyli wytrawny. Prawdopodobnie nazwa winorośli pochodzi od miasteczka Prosecco, leżącego pod Triestem.Żadne z włoskich win w ciągu ostatnich lat nie zyskało takiej popularności, jak prosecco. Kiedyś uważane za
napój codzienny, dziś trafia na stoły elity.Najlepszy dowód: prosecco było serwowane jako aperitif podczas balu inaugurującego prezydenturę Bracka Obamy! Jeszcze kilka lat temu coś takiego byłoby nie do pomyślenia. Rocznie eksportuje się ponad 110 milionów butelek prosecco.Włosi postarali się o to, żeby
marka prosecco była odpowiednio kojarzona oraz żeby jakość prosecco była coraz wyższa.W 2009 roku, po długich sporach producentów,
wino uzyskało status DOCG (Deniminazione de Origine Controllata e Garantita). Napis na etykiecie "Prosecco DOCG" gwarantuje, że jest to
wino najwyższej jakości, pochodzące z okolic Wenecji, z trójkąta Valdobbiadene, Vittorio
Veneto i Conegliano.Dlatego jak kupujecie butelką prosecco, zachowajcie ostrożność! Wybierajcie Prosecco Superiore DOCG z dopiskiem Conegliano Valdobbiadene.Og ó lnym przekonaniem jest, że dużo lepsze Prosecco powstaje niejednokrotnie nawet w najmniejszych rodzinnych " garażowych " winnicach, z czym ja się zgadzam.Dlaczego się m ó wi, ż e Prosecco jest “millesimato”.Co oznacza słowo "millesimato", które można znaleźć na etykiecie
wina musującego?Termin oznacza, że produkt został uzyskany poprzez przetwarzanie
winogron z jednego roku. Zazwyczaj "millesimato" jest wyższe od normy, za to jest mniej ekonomiczne. W tym przypadku na etykiecie będzie napisane data zbiorów. Prosecco w przeciwieństwie do
szampana jest zawsze produkowane z
winogron pochodzących z tego samego zbioru,więc zawsze jest "millesimato".Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)