Wykonanie
Co zrobić z napoczętą butelką
wina, które zostało nam po kolacji, imprezie, albo takiego, które po prostu nie przypadło nam do gustu? Wylać? Szkoda. Mam inne propozycje.Jak przechowywać
winoOtwarte
wino może stać 2-3 dni, a jeśli poświęcimy mu trochę uwagi, wytrzyma nawet tydzień. Najważniejsze, żeby zamknąć butelkę, która chcemy jakiś czas przetrzymać. Im mniej kontaktu z powietrzem ma
wino, tym wolniej będzie się psuć. Jeśli butelka jest z zakrętką, problem rozwiązuje się sam. Jeśli z korkiem - możemy wykorzystać oryginalny korek i wcisnąć go z powrotem do butelki, ale lepiej użyć wielorazowych stoperów gumowych albo szklanych.Mizerne resztki z dna butelki dobrze jest przelać do mniejszej butelki, choćby takiej po soku. Tu też chodzi o to, by
wino miało jak najmniej kontaktu z powietrzem. Im więcej przestrzeni w butelce zajmuje, tym mniej ma kontaktu z tlenem.Tak przygotowane
wino trzeba trzymać w chłodnym miejscu, najprościej w lodówce, pamiętając, żeby przed wypiciem wyjąć je na tyle wcześnie, by zdążyło się ogrzać. Chyba, że postanowimy wlać
wino do garnka z gulaszem, wtedy może być takie prosto z lodówki. Ale o tym za chwilę.
Wino w kuchni...... czyli temat-rzeka. Najprostsza zasada gotowania z dodatkiem
wina jest taka sama, jak ta podstawowa pomagająca dobrać
wino do potrawy. Białe do białego, czerwone do czerwonego. I nie chodzi tylko o walory smakowe, ale również estetyczne - risotto zabarwione
czerwonym winem nie wygląda apetycznie. Jeśli więc przygotowujemy
kurczaka,
indyka,
ryby,
owoce morza czy wspomniane risotto, lepiej użyć
wina białego. Czerwone
mięso,
dziczyzna i wszystko, co podaje się w ciemnych sosach możemy podlać
winem czerwonym.Do wszelkich potraw jednogarnkowych
wino można po prostu dolać pod koniec gotowania, dla podkręcenia smaku . Taniny zawarte w
winie sprawiają, że
mięso staje się bardziej kruche, tak więc
wino świetnie nadaje się do marynowania .
Wino można również wykorzystać do deglasowania . Jeśli w trakcie smażenia coś nam przywarło do patelni, wystarczy wlać trochę
wina i poczekać, aż się zagotuje i połączy z tym, co zostało na patelni. Zawartość patelni można
potem dodać do potrawy albo wykorzystać do przygotowania sosu. Ale
wino to na tyle uniwersalny trunek, że można je wykorzystać także do deserówa
gruszki gotowane w
winie to zawsze dobry pomysł.Źródło : 6win.pl