Wykonanie
gruszki w
winie (ps. gru š ьky vъ vině 2)
składniki:5-7
gruszek średniej wielkości (najlepiej takich twardszych)niecałe pół szklanki
cukru (ok. 100 g; można ewentualnie zawsze dodać później)małe opakowanie
cukru wanilinowego (lub pół dużego) [wiadomo, lepsza byłaby
laska wanilii, ale nie miałem, więc
cukier też się sprawdzi ;)]1
cytryna7
goździkówbutelka
wina (750 ml lub, lepiej, litr)
Gruszki obrać, pozostawiając korzonki. Można wykroić gniazda nasienne lub je pozostawić (opcja druga szczególnie przydatna, gdy chce się
potem użyć
gruszek do ciasta). Włożyć
owoce do dość wysokiego garnka, wsypać
cukier i
cukier wanilinowy. Wycisnąć
sok z cytryny i włożyć wyciśnięte połówki
cytryn do garnka.Zalać
gruszki winem tak, by całe były zakryte (jeśli brakuje
wina, można dodać trochę
wody). Wrzucić
goździki.
Podgrzać bardzo mocno, starając się nie doprowadzać do wrzenia [mnie się nie udało ;)], jak standardowego grzańca. Przez ok. 40-50 min. (do zmięknięcia
gruszek, ale nie rozgotowania!) podgrzewać je, trzymając pod przykryciem.Całość przestudzić, a następnie przykryć i schować na noc (lub dłużej) do lodówki.Podawać same, z "sosem winnym", sosem
waniliowym,
budyniem lub dowolnej innej formie :).Nadają się do wykorzystania do gruszkowej korony .