ßßß Cookit - przepis na Pain d'épi - chlebek francuski w kształcie kłosa

Pain d'épi - chlebek francuski w kształcie kłosa

nazwa

Wykonanie

Zamarzyły mi się bagietki. Jedzone jeszcze ciepłe, chrupiące i domowe. W yczarowałam więc épi. Épi w języku francuskim oznacza kłos. Zawsze bardzo podobał mi się kształt tej bułki, ale wydawało mi się, że niezwykle trudno go osiągnąć. Okazuje się jednak, że przy odrobinie wprawy épi formuje się bardzo łatwo. Warto pamiętać, że po upieczeniu épi musi wystygnąć na płaskim podłożu, aby zachować swój kształt. Myślę, że taki kształt chleba spisałby się dobrze na przyjęciu – łatwy do odłamania, łatwy do spożycia.
Składniki:
275 g mąki pszennej
175 ml wody
7 g suchych drożdży instant
1 łyżka oliwy z oliwek, plus więcej do smarowania
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Rozpuszczamy drożdże w wodzie, wlewamy oliwę, wsypujemy mąkę i mieszamy dopóki mąka nie wchłonie wody. Wyrabiamy ciasto, jeżeli wyrabiamy ręcznie około 10 minut, jeżeli maszynką 5 minut. Posypujemy stolnicę/ stół mąka (lekko), wywalamy wyrośnięte ciasto, zagniatamy lekko i formujemy na kształt bagietki.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2012/12/pain-depi-chlebek-francuski-w-ksztacie.html