Wykonanie
Zamarzyły mi się
bagietki. Jedzone jeszcze ciepłe, chrupiące i domowe. W yczarowałam więc épi. Épi w
języku francuskim oznacza kłos. Zawsze bardzo podobał mi się kształt tej
bułki, ale wydawało mi się, że niezwykle trudno go osiągnąć. Okazuje się jednak, że przy odrobinie wprawy épi formuje się bardzo łatwo. Warto pamiętać, że po upieczeniu épi musi wystygnąć na płaskim podłożu, aby zachować swój kształt. Myślę, że taki kształt
chleba spisałby się dobrze na przyjęciu – łatwy do odłamania, łatwy do spożycia.Składniki:275 g
mąki pszennej175 ml
wody7 g suchych
drożdży instant1 łyżka
oliwy z oliwek, plus więcej do smarowania1 łyżeczka
soliPrzygotowanie:Rozpuszczamy
drożdże w wodzie, wlewamy
oliwę, wsypujemy
mąkę i mieszamy dopóki
mąka nie wchłonie
wody. Wyrabiamy ciasto, jeżeli wyrabiamy ręcznie około 10 minut, jeżeli maszynką 5 minut. Posypujemy stolnicę/ stół
mąka (lekko), wywalamy wyrośnięte ciasto, zagniatamy lekko i formujemy na kształt
bagietki.