Wykonanie
Ostatnio zapominam o porannej jaglanej, a zazwyczaj jadam ją na inny posiłek. Dziś jednak na śniadanie w słodkiej warzywno-owocowej wersji. Pokusiło mnie połączenie
gruszki oraz
pietruszki, najczęściej znane z wytrawnych zup obiadowych. Postanowiłam wykorzystać je w słodkim
waniliowym wydaniu. Jaglankę ugotowałam na
mleku sojowym właśnie z gruchą i pietruchą. Podałam z resztą
gruszki, którą karmelizowałam w
syropie klonowym z chrupiącymi
orzechami włoskimi, a na koniec całość polałam niezastąpionym tahini .
Pietruszka świetnie współgra z
słodyczą gruszki, na słodko zdecydowanie smakuje wyjątkowo – polecam!
waniliowa
kasza jaglana na
mleku sojowym z
pietruszką i
gruszką podana z karmelizowaną
gruszką i
orzechami włoskimi oraz tahinivanilla millet with soy milk, parsley and pear served with caramelized pear and walnuts topped with tahiniSkładniki:4 łyżki
kaszy jaglanejszklanka
mleka roślinnego (tu:
sojowe)
mielona
waniliaśredniej wielkości
pietruszka1/2
gruszki (tu: Lukasówka)łyżka
syropu klonowego (opcjonalnie)
Kaszęjaglaną uprażyć, a następnie ugotować na
mleku. Od razu na początku dodać startą na tarce
pietruszkę oraz
gruszkę i mieloną
wanilię. Dosłodzić
syropem klonowym lub innym. Gotować ok. 15-20 min. do zgęstnienia. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!karmelizowana
gruszka :łyżeczka
syropu klonowego, 1/2
gruszki (pokrojona w kostkę) i
orzechy włoskie –
gruszkę karmelizować z rozgrzanym
syropem, pod koniec dodać
orzechyCzas upływa, długi dzień przede mną. Słońce wychodzi zza chmur, powoli czuję wiosnę. Dziś tylko jakoś deszczowo. Jednak energia jest i uśmiech też. Motywacji mi nie brak. Cóż mam napisać… Dobrze jest!Miłego dnia!