ßßß Cookit - przepis na Ulubiony wypiek na śniadanie.

Ulubiony wypiek na śniadanie.

nazwa

Wykonanie

Zaraz po pieczonej owsiance moim ulubionym śniadaniem z piekarnika jest chlebek bananowy ! Chciałam upiec pełnowymiarowy aczkolwiek nie wszystkie banany wystarczająco dojrzały, także jest dziś jedno-porcjowy. Nie do końca klasyczny, bo o smaku kokosowym wraz z kawałkami gorzkiej czekolady oraz słodkimi daktylami . W 100% naturalny, naturalnie słodki, naturalnie smaczny! Podany z najlepszym orzechowym masłem – o tym z nerkowców mowa. Nie był zbyt puszysty, ale też nie zakalcowaty tylko gliniasty niczym brownie
Jak to się mówi… „niebo w gębie”!
kokosowy chlebek bananowy (owsiany) z gorzką czekoladą 92% oraz daktylami podany z musem z nerkowców
coconut banana bread (with oat flour) with dark chocolate 92% and dates served with cashews mousse
Składniki:
nieco ponad połowa szklanki mąki owsianej (4 kopiaste łyżki)
kopiasta łyżka mąki kokosowej *
łyżka wiórek kokosowych
posiekane suszone daktyle
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dojrzały banan (średni)
ok. 1/3 szklanki mleka roślinnego (tu: sojowe)
posiekana gorzka czekolada (dowolna ilość)
Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie dodać dodatki, rozgniecionego banana oraz mleko i dokładnie połączyć. Przełożyć do kokilki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30-35 min. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Chlebek można oczywiście też przygotować wieczorem, gdy rano nie ma się zbyt wiele czasu 😉
* współpraca
Dziś na bal się wybieram, by tanecznie pożegnać szkołę, a właściwie to całą edukację szkolną, bo potem czeka mnie już tylko studenckie życie. Bardzo się cieszę i imprezy już doczekać się nie mogę. Choć pewnie zabiegana będę i jeszcze sprawdzian piszę… A potem – zabawa do rana
Za 100 dni Matura!!!
Miłego piątku!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/01/ulubiony-wypiek-na-sniadanie.html