Wykonanie
Paneer ,
ser pochodzący z Indii. Paneer możemy podawać na słodko i słono,w deserach,daniach głównych i w przystawkach. Równie dobrze sprawdzi się w zapiekankach i sałatkach,to jak? Spróbujecie ? Paneer ,jest prosty w przygotowaniu.Wszystko czego potrzebujecie,to :2 l tłustego
mleka,prosto od
krówki,nie sklepowe1/4 szklanki
soku z cytrynyDodatkowo:Garnek napełniony
wodądurszlakściereczka lub pieluszka tetrowa
Mleko zagotuj,zmniejsz ogień i powoli cały czas mieszając dodawaj
sok z cytryny.Gotuj na małym ogniu przez ok 20 minut.Durszlak wyłóż ściereczką ,przelej
ser i mocno zaciśnij aby wycisnąć całą
serwatkę.
Przykryj
ser ściereczką i obciąż czymś ciężkim,u mnie to był garnek z
wodą.Tak przygotowany
ser odstaw na ok 2 godziny.