Wykonanie
Wielu z Was już zauważyło, że w mojej kuchni bardzo często wykorzystuję
bakłażana. No cóż... warzywo to uwielbiam w każdej postaci i grzechem byłoby nie zrobić go w bardzo popularnym ostatnio wydaniu, czyli jako wegański
kawior . W dodatku, w nieco bardziej oryginalnej wersji, z dodatkiem nasion chia . Czy to nie brzmi wspaniale?P ewnie się nie domyślacie, ale k
awior z
bakłażana jest bardzo starą potrawą, pojawiającą się już w
polskich książkach kucharskich początku XX wieku. Z tego co wiadomo, jest to danie kuchni żydowskiej, ale zdobyło także uznanie w Rosji i w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego. Nie byłabym jednak sobą, gdybym owej tradycyjnej wersji nie zmodyfikowała. Mam nadzieję, że zaskoczyłam nią osoby znające już od dawna ten
bakłażanowy przysmak, dodając do niego nasiona chia . Nie tylko wzbogacą one strukturę naszego
kawioru, ale także dostarczą naszemu organizmowi dużej ilości kwasów Omega 3 i Omega 6, witaminy E, B1, B3, wapń, fosfor, żelazo czy cynk. Dodadzą pozytywnej energii i polepszą funkcjonowanie naszego mózgu.No to, kto się skusi?
wega ński bezglutenowy- 1 duży
bakłażan- 2 płaskie łyżki nasion chia- 3 łyżki posiekanej
natki pietruszki- 3 łyżki posiekanego
koperku- 1 duży, drobno posiekany ząbek
czosnku- 1/3-1/2
szalotki drobno posiekanej- 4-5 łyżek
oliwy- 3 łyżki
soku z cytryny-
sólBakłażana myję, nakłuwam widelcem, układam na blaszce i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 60. W czasie pieczenia, co jakiś czas go przewracam.
Bakłażana wyciągam z piekarnika i pozostawiam by lekko ostygł. Pozbawiam go skóry, a uzyskany miąższ drobno siekam. Przekładam go do miski, dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.Tak uzyskany "
kawior", przykrywam folią spożywczy i wkładam do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Wyciągam z lodówki 30 min przed podaniem, najlepiej z dodatkiem domowego
pieczywa .Smacznego!