ßßß
wegańskie bezglutenowe(2 blaszki)- 1 szklanka mielonego siemienia lnianego- 1 szklanka lnu (najlepiej złocistego)- 2 szklanki wody- 180 g ekologicznego przecieru pomidorowego- 1 łyżka słodkiej papryki (ja używam tej ekologicznej)- 1 łyżka suszonej bazylii (najlepiej ekologicznej np. tej)- 1 i 1/2 łyżeczki soli- 1 łyżeczka miodu (w wersji wegańskiej syrop z agawy)- 1/2 łyżeczki mielonego czosnku- 1 łyżeczka białego octu winnegoWszystkie składniki mieszam w misce i odstawiam na ok. 2 h. Po tym czasie próbuję i w razie potrzeby dodaję więcej soli.Gotową masę rozsmarowuję na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Masa jest dość klejąca, dlatego najlepiej umieścić ją pomiędzy dwoma papierami do pieczenia i za pomocą wałka i dłoni równomiernie rozprowadzić. Następnie zdejmuję górną część papieru do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (termoobieg).Po 15 min pieczenia wyciągam blaszkę i ostrym nożem przecinam ciasto na mniejsze kromki. Z powrotem wstawiam do piekarnika. Zmniejszam temperaturę do ok. 150 st. C (a jak zaczną się przypalać do 140-130 st. C) i suszę jeszcze 15 min. Następnie wyciągam blaszki, odwracam papier i go zdejmuję. Przewrócone na drugą stronę krakersy wkładam ponownie do piekarnika i suszę do momentu aż będą rumiane (pamiętajmy, że po wystygnięciu jeszcze trochę stwardnieją). Ostygnięte krakersy łamię wzdłuż linii. Przechowuję w szczelnym pojemniku przez ok. 3 tygodnie.Pycha!