ßßß Cookit - przepis na Krakersy lniane o smaku pomidorów i bazylii

Krakersy lniane o smaku pomidorów i bazylii

nazwa

Wykonanie

Kojarzycie krakersy lniane, które pojawiły się nie tak dawno w sklepach, głównie ekologicznych? Kupowałam je często, choć według mnie były dość drogie. Postanowiłam więc zrobić je samodzielnie. Głowiłam się i troiłam, aż w końcu się udało. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Pyszne, chrupiące, smakiem o niebo lepsze od tych kupnych. Jest jeden minus, niestety warunki domowe nie pozwalają na to, by krakersy były raw (musiałyby być suszone w max 40 st. C) - mam nadzieję, że większości z Was to nie przeszkadza.
wegańskie bezglutenowe
(2 blaszki)
- 1 szklanka mielonego siemienia lnianego
- 1 szklanka lnu (najlepiej złocistego)
- 2 szklanki wody
- 180 g ekologicznego przecieru pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej papryki (ja używam tej ekologicznej)
- 1 łyżka suszonej bazylii (najlepiej ekologicznej np. tej)
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu (w wersji wegańskiej syrop z agawy)
- 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
- 1 łyżeczka białego octu winnego
Wszystkie składniki mieszam w misce i odstawiam na ok. 2 h. Po tym czasie próbuję i w razie potrzeby dodaję więcej soli.
Gotową masę rozsmarowuję na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Masa jest dość klejąca, dlatego najlepiej umieścić ją pomiędzy dwoma papierami do pieczenia i za pomocą wałka i dłoni równomiernie rozprowadzić. Następnie zdejmuję górną część papieru do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (termoobieg).
Po 15 min pieczenia wyciągam blaszkę i ostrym nożem przecinam ciasto na mniejsze kromki. Z powrotem wstawiam do piekarnika. Zmniejszam temperaturę do ok. 150 st. C (a jak zaczną się przypalać do 140-130 st. C) i suszę jeszcze 15 min. Następnie wyciągam blaszki, odwracam papier i go zdejmuję. Przewrócone na drugą stronę krakersy wkładam ponownie do piekarnika i suszę do momentu aż będą rumiane (pamiętajmy, że po wystygnięciu jeszcze trochę stwardnieją). Ostygnięte krakersy łamię wzdłuż linii. Przechowuję w szczelnym pojemniku przez ok. 3 tygodnie.
Pycha!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/02/bezglutenowe-krakersy-lniane-o-smaku.html