Wykonanie
Już dawno nie jemy
chleba kupowanego w sklepie. Ja jako prawdziwa gospodyni piekę go sama ;p. Na początku było to dla mnie trudne zadanie.
Chleb czasem nie wychodził - raz nie wyrósł, raz zrobił się zakalec, zdarzały się też przesolenia i niedosolenia. Należę jednak do osób, które się nie poddają i podjęte zadania doprowadzają do końca. Tak więc po roku walki
mogę dziś powiedzieć, że pieczenie
chleba jest dziecinnie proste ;p. To jak nauka prowadzenia samochodu. Na początku jest koszmarem, nie wyobrażamy sobie siebie jako dobrego kierowcy. Z czasem jednak prowadzenie samochodu staje się rutyną, codziennością i śmiejemy się z naszego strachu i błędów popełnianych na początku. Najważniejsze - nie poddawać się, nawet jak za pierwszym/drugim/nastym razem nam nie wyjdzie. To jedyna rekomendowana przeze mnie
droga do sukcesu :)Dzisiaj przedstawiam wam przepis na
chleb tostowy. Pochodzi on z Pracowni Wypieków, lecz lekko go zmodyfikowałam. Gwarantuje wam, że
chleb ten jest idealny. Wiele
razy "podchodziłam" do tego typu wypieków, jednak za każdym razem byłam z czegoś niezadowolona. Zazwyczaj wychodził
chleb idealny w smaku, ale przeszkadzała mi chrupiąca skórka, której ten tostowy akurat nie posiada. Do przepisu poniżej nie mam już żadnych uwag. To mój numer jeden :)
Chleb tostowy(keksówka o dł. ok. 23 cm)- 7 g
suszonych drożdży- 250 ml ciepłej
wody- 1 łyżka
miodu (w wersji wegańskiej -
syrop z agawy)- 50 ml
oliwy z oliwek- 60 g semoliny- 350 g
mąki pszennej- 1 łyżeczka
soli- dodatkowo:
bułka tarta, gruboziarnista
sólDo miski wrzucam
drożdże, dodaję
wodę,
miód,
oliwę i
sól. Całość mieszam, przykrywam i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. 20 min.Dodaję
mąkę i bardzo dokładnie zagniatam ciasto (ok. 5-10 min).Gotowe ciasto ponownie przykrywam i pozostawiam w ciepłym miejscu, bez przeciągów na ok. 1 h.Keksówkę wysmarowuję
oliwą i posypuję
bułką tartą lub
otrębami. Do tak przygotowanej keksówki przekładam ciasto i obsypuje
płatkami soli. Odstawiam, by podrosło na ok. 30 min.Formę z
ciastem wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 30-35 min. Ważne, by na początku pieczenia na dno piekarnika wsypać garść kostek
lodu.Upieczony
chleb tostowy studzę na kuchennej kratce.Smacznego!