ßßß
Wegańskie bezglutenowe(ok. 25 sztuk)- 1/2 szklanki suszonych daktyli- 1/4 szklanki gorącej wody- 1 i 3/4 szklanki wiórków kokosowych- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego- 1 i 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego- polewa : 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej wegańskiej czekolady, 1/4 szklanki mleka roślinnego- do posypania : wiórki kokosoweZalewam daktyle gorącą wodą. Po 20 min wrzucam je wraz z wodą do blendera i miksuję na gładką masę.Zmiksowane daktyle przekładam do miski. Dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam.Wilgotnymi rękoma formuję z masy czekoladki (ok. 1 łyżka masy na 1 czekoladkę).Uformowane czekoladki wkładam na 30-60 min do lodówki.Tuż przed wyciągnięciem czekoladek z lodówki, zabieram się za polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, dodaję do niej mleko i dokładnie mieszam (jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodaję jeszcze odrobinę mleka).Korzystając z widelca lub patyczka do szaszłyków, zanurzam w czekoladzie kokosową masę. Część czekoladek posypuję wiórkami kokosowymi.Gotowe czekoladki odkładam na pergamin i wkładam do lodówki na 30 min, by czekolada stężała.Smacznego!