Wykonanie
Tym razem coś małego i słodkiego. Coś idealnego na jeden
chaps. Proste w wykonaniu wegańskie
kokosowe czekoladki, które zachwycą wszystkich, także i tych, którzy nie przepadają za zdrowymi
słodyczami.Chyba każdy z nas ma czasem ochotę na małe,
czekoladowe co nieco. Wiemy jednak, że takie słodkie
chapsy zwykle kończą się problemami z figurą. A co, jeśli przestawię Wam zdrową bez
cukrową, bezglutenową
czekoladową przekąskę, która nie zaszkodzi Waszej wadze? W dodatku dziecinnie prostą w wykonaniu?Już Wam się podoba?Kochani, szybko lećcie do sklepu po produkty, bo przedstawiam Wam przepis na zdrowe
czekoladki kokosowe !
Wegańskie bezglutenowe(ok. 25 sztuk)- 1/2 szklanki
suszonych daktyli- 1/4 szklanki gorącej
wody- 1 i 3/4 szklanki
wiórków kokosowych- 3 łyżki rozpuszczonego
oleju kokosowego- 1 i 1/2 łyżki mielonego
siemienia lnianego- polewa : 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej wegańskiej
czekolady, 1/4 szklanki
mleka roślinnego- do posypania :
wiórki kokosoweZalewam
daktyle gorącą
wodą. Po 20 min wrzucam je wraz z
wodą do blendera i miksuję na gładką masę.Zmiksowane
daktyle przekładam do miski. Dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam.Wilgotnymi rękoma formuję z masy
czekoladki (ok. 1 łyżka masy na 1
czekoladkę).Uformowane
czekoladki wkładam na 30-60 min do lodówki.Tuż przed wyciągnięciem
czekoladek z lodówki, zabieram się za polewę. W kąpieli
wodnej rozpuszczam
czekoladę, dodaję do niej
mleko i dokładnie mieszam (jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodaję jeszcze odrobinę
mleka).Korzystając z widelca lub patyczka do szaszłyków, zanurzam w
czekoladzie kokosową masę. Część
czekoladek posypuję wiórkami kokosowymi.Gotowe
czekoladki odkładam na pergamin i wkładam do lodówki na 30 min, by
czekolada stężała.Smacznego!