ßßß Cookit - przepis na Czekoladki kokosowe

Czekoladki kokosowe

nazwa

Wykonanie

Tym razem coś małego i słodkiego. Coś idealnego na jeden chaps. Proste w wykonaniu wegańskie kokosowe czekoladki, które zachwycą wszystkich, także i tych, którzy nie przepadają za zdrowymi słodyczami.
Chyba każdy z nas ma czasem ochotę na małe, czekoladowe co nieco. Wiemy jednak, że takie słodkie chapsy zwykle kończą się problemami z figurą. A co, jeśli przestawię Wam zdrową bez cukrową, bezglutenową czekoladową przekąskę, która nie zaszkodzi Waszej wadze? W dodatku dziecinnie prostą w wykonaniu?
Już Wam się podoba?
Kochani, szybko lećcie do sklepu po produkty, bo przedstawiam Wam przepis na zdrowe czekoladki kokosowe !
Wegańskie bezglutenowe
(ok. 25 sztuk)
- 1/2 szklanki suszonych daktyli
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 1 i 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 i 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- polewa : 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej wegańskiej czekolady, 1/4 szklanki mleka roślinnego
- do posypania : wiórki kokosowe
Zalewam daktyle gorącą wodą. Po 20 min wrzucam je wraz z wodą do blendera i miksuję na gładką masę.
Zmiksowane daktyle przekładam do miski. Dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam.
Wilgotnymi rękoma formuję z masy czekoladki (ok. 1 łyżka masy na 1 czekoladkę).
Uformowane czekoladki wkładam na 30-60 min do lodówki.
Tuż przed wyciągnięciem czekoladek z lodówki, zabieram się za polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, dodaję do niej mleko i dokładnie mieszam (jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodaję jeszcze odrobinę mleka).
Korzystając z widelca lub patyczka do szaszłyków, zanurzam w czekoladzie kokosową masę. Część czekoladek posypuję wiórkami kokosowymi.
Gotowe czekoladki odkładam na pergamin i wkładam do lodówki na 30 min, by czekolada stężała.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/09/weganskie-czekoladki-kokosowe-raw.html