ßßß
(keksówka o dł. ok. 21 cm)- ok 1,3 kg pokrojonego na kawałki arbuza - waga bez skóry i pestek- 10 daktyli- 1/3 łyżeczki soli morskiej- 4 łyżki mielonego siemienia lnianego- 50 ml oleju kokosowego- 2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii- 70 g mąki ryżowej- 50 g mąki gryczanej- 70 g mąki kokosowej- 1 i 1/2 łyżeczki sody- wiórki kokosowe do posypania ciastaArbuza przekładam do dużego garnka, blenduję go na gładką masę. Garnek z musem arbuzowym wkładam na gaz, dodaję daktyle, sól i całość gotuję przez ok 60-90 min. Masa ma się zredukować do ok. 1 szklanki. Na koniec jeszcze raz wszystko blenduję, by daktyle połączyły się z resztą składników.Uzyskaną masę przekładam do miski i pozostawiam do przestygnięcia. Następnie dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam.Formę wysmarowuję olejem kokosowym i posypuję mąką. Przekładam do niej masę na chlebek, posypuje go wiórkami kokosowymi i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. (160 st. C jeśli pieczesz w termoobiegu) na ok. 40-50 min. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zaczyna się przypalać, przykrywam je kawałkiem folii aluminiowej. Uprzedzam, ciasto zbytnio nie urośnie (zrekompensuje to swoim smakiem ;p).Upieczone ciasto studzę w foremce.Smacznego!