ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe amarantusie

Bezglutenowe amarantusie

nazwa

Wykonanie

Gdy cierpimy na anemię, zwykle sięgamy po suplementy i znany nam sok z buraka. Zapominamy, że jest wiele produktów roślinnych, które mogą dostarczyć nam żelaza. Nie trzeba daleko szukać - tofu, soja, ciemna czekolada, nori, soczewica, tahina, cieciorka… Można by wymieniać bez końca. Wszystkie te produkty bije na głowę amarantus, który posiada 15 mg żelaza w 100 g nasion. Włączenie go jednego posiłku dziennie całkowicie pokrywa nasze zapotrzebowanie na żelazo. Dlatego dziś proponuję ciasteczka amarantusowe, które są nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Przepis zaczerpnęłam z Smakoterapii, choć troszkę go zmodyfikowałam.
(ok. 20 ciasteczek)
- 100 g daktyli
- ok. 80 g suszonych fig
- ok. 50 g suszonych śliwek - najlepiej kalifornijskich
- 3 łyżki gorącej wody
- ok. 70 g amarantusa ekspanowanego
Daktyle, figi i śliwki z dodatkiem gorącej wody, blenduję na gładką masę.
Do uzyskanej masy dodaję popping z amarantusa. Całość dokładnie mieszam - najlepiej rękami.
Formuję ciasteczka. Ciasteczek można nie piec (wtedy dłużej zachowują świeżość), ale ja wkładam je na ok. 10 min. do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Wychodzę wtedy niezwykle chrupiące :)
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/08/bezglutenowe-amarantusie-pyszne-zrodo.html