Wykonanie

Słono - pikantny krem ze słodkimi
biszkoptami i
śmietanką to na pewno mało pospolite połączenie smaków w deserze. Jeżeli się obawiacie, co z tego może wyjść, polecam na początek zrobić ten deser z
serka mascarpone. Otrzymamy wtedy bardziej wytrawną wersję tiramisu.
Serek wiejski robi tu naprawdę sporo zamieszania w smaku, ale na szczęście tego pozytywnego :-)Składniki:500 g
serka wiejskiego naturalnego5
żółtek5 łyżek
cukru1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu kolorowegopodłużne
biszkopty w cukrze - 1 opakowanie1 szkl mocno zaparzonej inki1/2 kieliszka krupniku1/2 kieliszka
amaretto1/2 kieliszka
rumucukiergorzkie
kakaobita śmietana1.
Żółtka ubijamy z
cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy
serek wiejski. Żeby krem był gładki, konieczna jest zmiana końcówki ubijającej na końcówkę do mielenia (do zupy krem). Do masy serowej dodajemy
pieprz i dokładnie mieszamy.2. Inkę mieszamy z
alkoholem i
cukrem (
cukier dodajemy wg własnego upodobania). W takiej mieszance maczamy
biszkopty i układamy je w szklankach na przemian z kremem. Deser chowamy do lodówki na kilka godzin.3. Przed podaniem deser przyozdabiamy kleksem z
bitej śmietany i posypujemy gorzkim
kakao.SMACZNEGO :-)

