Wykonanie

Dla tych zapominalskich przedstawiam przepis na bardzo szybki w przygotowaniu mazurek kajmakowy :-) Na jutro będzie jak znalazł :-)Składniki:kruchy spód:350g
mąki pszennej2
żółtka2 łyżki
jogurtu naturalnego100g
cukru pudru200g
masłasólmasa kajmakowa:1 puszka masy kajmakowej150g miękkiego
masła2 łyżeczki
soku z cytryny2 łyżeczki soku z
pomarańczybakalie do ozdoby1.
Mąkę przesiewamy, dodajemy schłodzone
masło,
żółtka,
jogurt,
cukier puder i
sól. Całość szybko zarabiamy dłońmi lub za pomocą haka. Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na 20 minut.2. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Dno formy o wymiarach 38 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wałkujemy i układamy na spód blachy. Pieczemy ok 20 minut. Po upieczeniu studzimy.3. Miękkie
masło ucieramy na puch, a następnie cały czas ucierając dodajemy do niego po 1 łyżce kajmaku. Masę miksujemy tak długo, aż będzie jasna i puszysta. Na koniec dodajemy
sok z cytryny i
pomarańczy.4. Gotową masę wylewamy na kruchy spód i ozdabiamy
bakaliami. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.SMACZNEGO :-)

