Wykonanie

Leniuchowania ciag dalszy. Pogoda przez ostatnie dni nas nie rozpieszczala, ale czas spozytkowalismy na spacery, gry i zakupy (czyli to, co kobiety kochaja najbardziej :-))) ) Dzisiaj jest pierwszy
dzien, jak swieci sloneczko, dlatego lada chwila zbierzemy sie na plaze. Chcac spedzic tam caly
dzien warto zaopatrzyc sie w prowiant, stad tez wpadlam na pomysl upieczenia
kajzerek. Buleczki sa miekkie, robi sie je bardzo szybko (najlepiej wszystkie skladniki wymieszac mikserem - hakiem).Przepraszam za brak
polskich znakow :-) Wszystko poprawie zaraz po powrocie do Polski :-)Skladniki:500 g
maki pszennej250 ml cieplej
wody1,5 lyzeczki
cukru1 lyzeczka
soli1
jajko3 dag swiezych
drozdzy2 lyzki roztopionego
masla1. Do miski przesiewamy
make i sol. W cieplej wodzie rozpuszczamy
drozdze. Do
maki dodajemy
jajko, roztopione
maslo,
cukier i
wode z
drozdzami. Calosc wyrabiamy mikserem z hakiem lub recznie. Mozliwe, ze ciasto bedzie zbyt twarde, wtedy nalezy dolac troche cieplej
wody. Zalezy to od chlonnosci
maki.2. Ciasto przekladamy do miski wysmarowanej
oliwa z oliwek, przykrywamy i odstawiamy do wyrosniecia na ok 1 godz. Po tym czasie z ciasta formujemy walek i wykrawamy z niego 8 czesci (mi wyszlo 9 ;) ). Kazdy kawalek ciasta formujemy w bulke, ukladamy na papierze do pieczenia, przykrywamy scierka i znow odstawiamy do wyrosniecia na ok 30 minut. Przed pieczeniem kazda bulke nacinamy nozem.


3. Bulki pieczemy w 220*C przez ok 17 - 20 minut.
