Wykonanie

We wcześniejszym
poście podałam przepis na tradycyjny
sos pomidorowy. Dzisiaj wykorzystałam go do
makaronu z dodatkiem zielonych
oliwek i
sera feta, ale prawda jest taka, że nadaje się do wielu innych potraw. Może np. zostać wykorzystany jako sos do pizzy.Składniki:Sos marinara (przepis znajduje się we wcześniejszym
poście)200 g
sera feta80 g
oliwek (zielonych lub czarnych)220 g pełnoziarnistego
makaronu świderki (można użyć zwykłego, pszennego
makaronu)1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiparmezan1.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem
oleju. Powinien być al dente, ale każdy gotuje wg swojego gustu :) (ja lubię bardzo miękki
makaron). Gdy
makaron jest już miękki, odcedzamy go i do gorącego wlewamy sos marinara, wrzucamy
oliwki i
pietruszkę. Wszystko dokładnie mieszamy i na samym końcu dodajemy pokrojony w kostkę
ser feta.
