Wykonanie
Pyszne! Jedne z najlepszych jakie robiłam. Podane z grillowaną
brzoskwinią są rewelacyjne! Nie opanowałam niestety sztuki robienia
lodowych kulek, ale to nie ważne - nawet w tak mało atrakcyjnym wydaniu jak na zdjęciach są warte zrobienia, a przede wszystkim zjedzenia. Z tych składników wyjdzie nam porcja ok 500 ml.

Składnikiok 20 g listków
bazylii - duża doniczka
bazylii4 łyżki
ksylitolu370 g
jogurtu naturalnego 0%140 g
serka mascarponesok z 1/2
limonkiskórka otarta z
limonkido podania
brzoskwinia - po 1/2 na porcjęPrzygotowanie24 godziny przed szykowaniem
lodów misę maszyny do
lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcjąLiście
bazylii,
ksylitol + część
jogurtu włożyć do blendera i zmiksować. Dodać resztę
jogurtu,
serek, sok i skórkę z
limonki, zmiksować. Sprawdzić czy masa jest wystarczająco słodka, jeżeli nie, dosłodzić.Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny – a najlepiej na całą noc, tak aby masa była dobrze schłodzona.Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naszej maszynki do
lodów. Uruchamiamy maszynkę, wlewamy do niej mieszankę
lodową. Moje
lody kręciłam 30 minut, po tym czasie przełożyłam je do plastikowych pojemników i włożyłam do zamrażarki. Wyjmujemy ok 30 minut przed jedzeniem, żeby troszkę rozmarzły.
Brzoskwinię umyć, podzielić na pół, wyjąć pestkę. Położyć na rozgrzanej patelni grillowej przecięciem do dołu i grillować ok 3 - 4 minut, aż pokażą się ciemne paski. Przełożyć przecięciem do góry i grillować jeszcze 4 minuty.
Lody podawać z grillową
brzoskwinią. Smacznego!


