Wykonanie
Znakomity sposób na zrobienie pysznych klusek, podpatrzony na stronie Jakuba Kuronia . W moim rodzinnym domu rzadko takie kluski się pojawiały. Na ogół ugotowane
ziemniaki były przerabiane na kopytka, które też bardzo lubię. Ta metoda robienia klusek jest wyjątkowo wygodna, właściwie można kluchy zrobić z każdej ilości ugotowanych
ziemniaków którą akurat mamy, bez specjalnego ważenia i odmierzania. Polecam, bo pyszne! Z sosem i z samym
masłem też!

składniki1 kg
ziemniaków250 g
mąki ziemniaczanej2
jajkasólprzygotowanie
Ziemniaki ugotować, odcedzić i przestudzić. Przepuścić przez praskę, lub zmielić w maszynce. Włożyć do garnka, ugnieść, podzielić na cztery równe części. Jedną część
ziemniaków wyjąć i odłożyć, a w puste miejsce nasypać
mąkę ziemniaczaną - z lekką górką. Teraz dodać odłożone ugotowane
ziemniaki,
jajka i
sól , zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na 3 - 4 części i zrobić wałki, w razie potrzeby podsypując
mąką. Każdy wałek pokroić na kluski a każdą z klusek uformować w kulkę, palcem zrobić w środku każdej kulki dołek. Zagotować
wodę, posolić, wrzucać kluski i gotować parę minut od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Najprościej wyjąć jedną kluskę i sprawdzić czy jest już ugotowana i miękka. Odcedzić, podawać z sosem. Smacznego!



