Wykonanie
Dzisiaj kolejne wspólne gotowanie. Marcowe wyzwanie przebiega pod hasłem "Desery bez pieczenia" Pomyślałam, że jak bez pieczenia, to może również szybki ten deser być powinien. I tak trafiłam na przepis Gordona Ramsay'a z książki "Niedzielne przysmaki". Krem, którego przygotowanie zajmuje nam przysłowiowe 5 minut. Mocno
cytrynowy, niezbyt słodki. Podajemy z
herbatnikami lub zjadamy bez dodatków.
składniki:300 ml
śmietany kremówki (najbardziej tłustej jaką uda się kupić)75 g
cukru pudrusok z 1-2
cytrynherbatniki lub
biszkopty jako dodatekPrzygotowanie:Wlać
śmietanę do niedużego rondla, dodać
cukier puder i zagotować, nieustannie mieszając, aby
cukier się rozpuścił. Kiedy
śmietana zacznie bulgotać gotować ją jeszcze przez 3 min., ciągle mieszając.Zdjąć rondel z ognia i wlać do niego
sok z cytryny, wciąż mieszając.
Śmietana powinna szybko zgęstnieć. Spróbować i jeżeli wydaje nam się za mało kwaśny dodać więcej
soku z cytryny. Posset powinien być jednocześnie słodki i cierpki w smaku, a także kremowy.Odstawić do ostygnięcia na 5 min., a następnie wlać do szklanek. Przykryć folią kuchenną i schłodzić, wstawiając na co najmniej 3 godziny lub noc do lodówki.Krem
zrobi się bardziej sztywny. Wyjąć szklanki z lodówki 15 min. przed podaniem. Smacznego!Uwagi: Mój krem wyszedł może ciut zbyt rzadki, ale sądzę,że to
wina śmietany której użyłam ( miałam 30%) Mimo tego był pyszny.
tym razem w zabawie udział wzięliORGANIZATORKI :PAULINA www.mojapasjasmaku.blogspo t.comMARTA www.magicznezyciemarty.plZAPROSZONE BLOGERKI I BLOGERZY :
KASIA www.bakeandtaste.blogspot. comMONIKA www.papryczkaa.blogspot.co m
MAGDA www.only-my-simple-kitchen .blogspot.comGOSIA www.daylicooking.plIWONA www.izioni-smaki.blogspot. comEWA www.ewakuchennie.blogspot. comJUSTYNA www.tysiagotuje.plMARZENA www.zaciszekuchenne.blogsp ot.comBEATA www.staregary.blogspot.com
PATRYK I ADA www.cookpl.blogspot.comJUSTYNA www.mamaipomocnicy.blogspo t.comAGATA www.myszkagotuje.blogspot. comMAŁGORZATA www.codojedzenia.pl