Wykonanie
W zeszłym roku zrobiłam je na biszkoptach i narysowałam na nich buźki w różnych grymasach, żeby przypominały duchy. W tym roku użyłam
herbatników i zamierzałam narysować na nich buźki przypominające Frankensteina, jednak zadecydowaliśmy z synem, żeby urozmaicić zabawę i pozwolić każdemu dziecku udekorować swoje
ciasteczko z pomocą pisaków lukrowych, polewy owocowej i różnych posypek
cukrowych. Wszystkim bardzo się ten pomysł spodobał.Składniki:1 opakowanie
herbatników lub
biszkoptów2 tabiczki
białej czekolady1/3 kubka
śmietany kremówkiesencja waniliowaposypki, polewy,
czekoladki, orzeszki do dekoracjiRozpuścić
czekoladę w mikrofali, wymieszać ją, a następnie dodać
śmietanę i esencję
waniliową - wymieszać, aby składniki się połączyły i nie było grudek . Posmarować każdy
herbatnik z jednej strony polewą i zostawić do wystygnięcia. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej jeśli mają być dekorowane przez gości, jeśli samemu chce się je udekorować, to najlepiej zrobić to od razu - mokra polewa stanowi dobry klej dla wszystkich dekoracji. Tylko uwaga, żeby się nie skleiły. Można je położyć jeden na drugim dopiero jak wszystko zastygnie.