Wykonanie
Przepis znalazłam tutaj . Dobry sposób na zagospodarowanie
wędlin. Użyłam naczynia 18x18cm , 7 cm głębokości

składniki200 g
szynki gotowanejduży pęczek
pietruszkiłyżka
kaparówparę
korniszonków500 ml
bulionu lub rosołu
żelatyna - ilość na 500 ml płynu (używałam
żelatyny w listkach)
sólpieprzprzygotowanie
Szynkę pokroić w kostkę ok 1 cm x 1 cm,
pietruszkę i
korniszony posiekać. W misce wymieszać
szynkę,
pietruszkę ,
kapary. Posolić lekko i popieprzyć.Naczynie w którym robimy galaretę wyłożyć podwójną folią spożywczą. Włożyć
szynkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Podgrzać
bulion. Listki
żelatyny namoczyć przez 5 minut w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić w gorącym rosole (jeżeli używamy
żelatyny w proszku postąpić zgodnie z opisem na opakowaniu ) Poczekać aż rosół nieco przestygnie, zalać
szynkę. Ostudzone przykryć folią i wstawić do lodówki.


