ßßß Cookit - przepis na Jarmuż smażony z czosnkiem

Jarmuż smażony z czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Przez wiele lat jarmużu unikałam. Za sprawą jakiejś, nie do końca udanej próby kulinarnej, żyłam w przekonaniu, że to nie mój smak. Już wiem ,że to była pomyłka! Nie dosyć, że smaczny, to jeszcze ta zieleń!!! Jarmuż wrócił do łask :)
Tak zrobiony to świetny dodatek do mięs.
Przepis ze strony Food network
składniki
1/2 kg jarmużu, liście grubo posiekane
3 łyżki oliwy z oliwek
6 ząbków czosnku, drobno pokrojonych
1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
Sól i pieprz
2 łyżki octu winnego czerwonego
przygotowanie
Z jarmużu , usunąć grube, łykowate nerwy.Umyć i wysuszyć liście i pokroić na grube paski. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać czosnek i poddusić aż zmięknie, nie rumienić. Zwiększyć ogień, dodać bulion i jarmuż, wymieszać. Przykryć i gotować przez 5 minut. Zdjąć pokrywę i nadal gotować, mieszając, aż cały płyn odparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać ocet. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/01/jarmuz-smazony-z-czosnkiem.html