Wykonanie
Przez wiele lat
jarmużu unikałam. Za sprawą jakiejś, nie do końca udanej próby kulinarnej, żyłam w przekonaniu, że to nie mój smak. Już wiem ,że to była pomyłka! Nie dosyć, że smaczny, to jeszcze ta zieleń!!!
Jarmuż wrócił do łask :)Tak zrobiony to świetny dodatek do
mięs.Przepis ze strony Food network

składniki1/2 kg
jarmużu, liście grubo posiekane3 łyżki
oliwy z oliwek6 ząbków
czosnku, drobno pokrojonych1/2 szklanki
bulionu warzywnego lub
wodySól i
pieprz2 łyżki
octu winnego czerwonegoprzygotowanieZ
jarmużu , usunąć grube, łykowate nerwy.Umyć i wysuszyć liście i pokroić na grube paski. Rozgrzać
oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać
czosnek i poddusić aż zmięknie, nie rumienić. Zwiększyć ogień, dodać
bulion i
jarmuż, wymieszać. Przykryć i gotować przez 5 minut. Zdjąć pokrywę i nadal gotować, mieszając, aż cały płyn odparuje. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku, dodać
ocet. Smacznego!