Wykonanie
Miałam ochotę na takie połączenie -
gruszki i gorgonzola. Przepis wydawał się ciekawy i w
sumie mało kłopotliwy. Nie było złe, ale też nie powalało. Może to
wina gruszek których użyłam, powinny być bardziej dojrzałe. Ale ciekawe doświadczenie i mimo wszystko polecam na efektowną przystawkę .Przepis z tej strony

składniki (dla 4 osób)2 duże dojrzałe
gruszki2 łyżki miękkiego
masła1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki mielonego
białego pieprzu1/8 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 szklanki
orzechów włoskich, posiekanych (użyłam znacznie mniej może 1/4 szklanki)3 łyżki
brązowego cukru ( użyłam dosłownie przysłowiowej szczypty, wystarczyło)1 1/2 łyżki roztopionego
masła1/3 szklanki
sera gorgonzola podzielonego na kawałkiprzygotowanie
Orzechy podsmażyć na patelni , odstawić na bok
Gruszki obrać,można też skórkę zostawić. Przeciąć na pół i pozbawić pestek. Aby
gruszki lepiej leżały w naczyniu do pieczenia, można od zaokrąglonej strony ściąć plasterek.Ułożyć w posmarowanym
masłem naczyniu do pieczenia przecięciem do dołu.Piec w temperaturze 220 st.C przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Odwrócić
gruszki, posypać
solą,
białym pieprzem i
gałką muszkatołową. Piec 10-15 minut lub do momentu, kiedy będą już miękkie i lekko rumiane.
Orzechy,
brązowy cukier i stopione
masło , dobrze wymieszać w małej misce . Zrobiłam to w moździerzu, przy okazji rozdrabniając nieco
orzechy. Naczynie z
gruszkami wyjąć z piekarnika, Napełnić połówki
gruszek orzechami serem. Podpiec pod grillem dopóki
ser się nie roztopi. Smacznego!




