ßßß Cookit - przepis na Gruszki z gorgonzolą

Gruszki z gorgonzolą

nazwa

Wykonanie

Miałam ochotę na takie połączenie - gruszki i gorgonzola. Przepis wydawał się ciekawy i w sumie mało kłopotliwy. Nie było złe, ale też nie powalało. Może to wina gruszek których użyłam, powinny być bardziej dojrzałe. Ale ciekawe doświadczenie i mimo wszystko polecam na efektowną przystawkę .Przepis z tej strony
składniki (dla 4 osób)
2 duże dojrzałe gruszki
2 łyżki miękkiego masła
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych (użyłam znacznie mniej może 1/4 szklanki)
3 łyżki brązowego cukru ( użyłam dosłownie przysłowiowej szczypty, wystarczyło)
1 1/2 łyżki roztopionego masła
1/3 szklanki sera gorgonzola podzielonego na kawałki
przygotowanie
Orzechy podsmażyć na patelni , odstawić na bok
Gruszki obrać,można też skórkę zostawić. Przeciąć na pół i pozbawić pestek. Aby gruszki lepiej leżały w naczyniu do pieczenia, można od zaokrąglonej strony ściąć plasterek.
Ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu do pieczenia przecięciem do dołu.
Piec w temperaturze 220 st.C przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Odwrócić gruszki, posypać solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Piec 10-15 minut lub do momentu, kiedy będą już miękkie i lekko rumiane.
Orzechy, brązowy cukier i stopione masło , dobrze wymieszać w małej misce . Zrobiłam to w moździerzu, przy okazji rozdrabniając nieco orzechy. Naczynie z gruszkami wyjąć z piekarnika, Napełnić połówki gruszek orzechami serem. Podpiec pod grillem dopóki ser się nie roztopi. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2013/12/gruszki-z-gorgonzola.html