Wykonanie
Efektowny i smaczny deser ,p rzepis z książki "Pie" Angeli Boggiano.Najlepsze jeszcze ciepłe!

składniki (na 4 porcje)500g gotowego
ciasta francuskiego4
gruszki70 g
czekolady3 łyżki słodkiej
śmietanki40 g mielonych
migdałówrozmącone
jajko do posmarowania ciastaprzygotowaniepiekarnik nagrzać o 200 st C.
gruszki obrać, zostawić ogonek, używając narzędzia do wydrążania
jabłek, delikatnie usunąć ogryzek, ale tak, aby od strony ogonka pozostawić ok. 2,5 cm miąższu. Może się też przydać mała łyżeczka.
Czekoladę ze
śmietanką rozpuścić na małym ogniu ( ja robiłam to w naczynku nad garnkiem z gorącą
wodą ). Kiedy
czekolada się rozpuści,zdjąć z ognia, dodać
migdały i wymieszać. Napełnić wydrążone
owoce. Z ciasta wyciąć 4 koła o średnicy 20 cm. Na środku każdego postawić
gruszkę i owinąć ją
ciastem. Jeżeli stwierdzimy że ciasta jest za dużo, nadmiar przycinamy i wykorzystujemy do udekorowania
gruszek - można przykleić
wodą listki wycięte z ciasta.
Gruszki postawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ochłodzić w lodówce przez ok 30 min. Każdą
gruszkę posmarować rozmąconym
jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 20 - 25 min, do czasu aż się upieką i ładnie zrumienią.Uwagi : Robiłam 3
gruszki, miałam 1 opakowanie
francuskiego ciasta (275g) podzieliłam na 3 prostokąty i nimi owijałam
owoce . Gybym wycinała koła, potrzebowałabym faktycznie więcej ciasta.



