Wykonanie

Pyszny, delikatny i szybki deserSkładniki:
ciasto francuskie - 1 opakowanie
jabłka - 3 sztukizmielone
migdały - 1 łyżeczkasłodka
śmietanka - 200 ml
jajka - 2 całe
cynamon - 1 łyżeczka
cukier trzcinowy - 4 łyżkiWykonanie:Technika taka sama jak w tarcie na słono, czyli rozwijamy ciasto i papierem od dołu układamy na foremce. Nakłuwamy lekko widelcem dno ciasta i posypujemy zmielonymi
migdałami.
Jabłka myjemy dokładnie, osuszamy i obieramy ze skórki. Kroimy je na ćwiartki, wykrawamy środki i każdą ćwiartkę jeszcze kroimy na pól. Układamy na cieście. W osobnej małej miseczce mieszamy 2 łyżki
cukru i pól łyżeczki
cynamonu, posypujemy
jabłka i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni na około 10-15 minut.
Jabłka wówczas nam zmiękną a
cukier się lekko roztopi. W tym czasie w osobnej misce rozbijamy
jajka, dorzucamy 2 łyżki
cukru i resztę
cynamonu. Mieszamy mikserem albo ręcznie (ja użyłam miksera). Dolewamy
śmietankę i miksujemy ponownie. Polewamy słodkim sosem nasze
jabłka w foremce i wstawiamy z powrotem do pieca na 30 minut. Po upieczeniu jeszcze lekko posypujemy
cukrem z
cynamonem i podajemy na ciepło.







Smacznego :)