Wykonanie
Przepis dostałam od znajomej Czeszki.
składniki (dla 4 osób)1 litr
wody - można dodać kostkę lub gotować na wywarze mięsnym4 duże
ziemniaki,5- 6 ząbków
czosnkusólłyżeczka suszonego
tymianku ( to mój dodatek)1 łyżka
smalcu lub
masłaprzygotowanieUmyte i obrane
ziemniaki pokroić w kostkę .
Wywar zagotować , dodać
tymianek i gotować na małym ogniu przez 5 min. Jeżeli używamy
wody a nie
bulionu, należy ją posolić. Dodać
ziemniaki. Gdy
ziemniaki są już miękkie dodać zmiażdżony
czosnek i łyżkę
masła lub
smalcu. Gotować kolejne 10 - 15 min. W razie potrzeby doprawić
solą . Jeżeli zupa wydaje się nam za mało czosnkowa, można ją zaostrzyć świeżo startym ząbkiem
czosnku. Podawać z grzankami.