Wykonanie
Brzmi jak typowe jedzenie dla niemowlaka, ale to tylko pozory. Dorosły syn i jeszcze bardziej dorosły tata, też mają do niego słabość ;) Berbeć radzi sobie już łyżeczką, ale kończy jeść ciągle rączkami.
Składniki na 2 porcje (druga zawsze dla mnie):5 łyżek ekologicznych
płatków owsianych (około 50 g)150 ml
mleka (objętościowo trzy
razy więcej niż
płatków)1 łyżka
rodzynekgarstka
migdałów, zblanszowanychmały
bananmała
pomarańczaMigdały zamoczyć we wrzątku. W tym czasie zalać
płatki mlekiem, wsypać
rodzynki i gotować, pod przykryciem, aż się rozgotują.
Pomarańczę obrać ze skóry i wyfiletować, nad kielichem blendera. Zmiksować miąższ, sok i
banana. Przełożyć pulpę do dzbanuszka.
Migdały obrać ze skóry i zostawić kilka łyżek
wody. W tym samym kielichu (nie myć po owocach) zmiksować
migdały i połowę owsianki. Połączyć obydwie masy, przełożyć do pucharków i polać pulpą.