ßßß
Chleb powstał na potrzeby bardzo amerykańskiej kanapki z bardzo polskim, wędzonym kurczakiem. Przepis na samą kanapkę w następnym wpisie.
Składniki na podłużną formę do wypiekania chleba:20 g świeżych drożdży380 ml letniej wody1,5 łyżeczki soli150 g mąki żytniej razowej330 g mąki pszennej (użyłam 650)70 g posiekanych orzeszków ziemnychgarść posiekanej żurawinyRozpuścić drożdże z wodą i łyżeczką cukru. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać, robotem z hakiem, 6 minut. Przykryć folią i odstawić. Formę do wypiekania chleba wyłożyć papierem i posypać dno mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać i posypać mąką.
Rozgrzać piekarnik z drugą, identyczną formą, do 240 stopni. Po 10 minutach od nagrzania, przełożyć masę chlebową, chwytając za papier, do rozgrzanej formy.
Piec przez 20 minut w 240 stopniach, kolejne 20 minut w 200 stopniach. Wyjąć z formy od razu po upieczeniu i wystudzić na kratce.