Wykonanie
Składniki:ciastopół kostki
drożdżyszklanka
cukruszklanka
olejuszklanka ciepłego
mleka4
jajka5 szklanek
mąkikruszonka4 łyżki
cukru2 łyżki
masła3 łyżki
mąkidodatkowo:wydrylowane
śliwkibudyń śmietankowyWykonanie: z
drożdży odrobiny
mleka i
cukru zrobić zaczyn. Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty składników i zagnieść ciasto które wyłożyć na blaszce. Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą i wstawić do lodówki. Ugotować
budyń i wylać go na ciasto następnie szybko wyłożyć na ciasto
śliwki posypując wcześniej przygotowaną kruszonką. Piec 50 minut w 180 stopniach.UWAGA! Ciasto po upieczeniu od razu wyjąć z blaszki ponieważ drożdżówki szybko wchłaniają metaliczny zapach.
