Wykonanie
Składniki:750 g
mąki pszennej2
jajka300 ml
mleka90 g
cukru8 g
cukru waniliowego100 g miękkiego
masła1 łyżeczka
soli3 łyżeczki
drożdży suchych (12 g) lub 24 g
drożdży świeżychSkładniki na kruszonkę:100 g
masła20 łyżek
mąki8 łyżek
cukru16 g
cukru waniliowegoPonadto:1 rozbełtane
jajko do smarowaniasłoik
konfitury jagodowej
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć i dodać odrobinę ciepłego
mleka z
cukrem i łyżką
mąki - całość rozmieszać. Gdy
drożdże się ruszą na stolnicy wysypać
mąkę następnie zrobić w niej dołek, wbić
jajka dodać
sól. Całość wyrabiać na gładką masę, gdyby ciasto było za suche dodawać po małej ilości
mleka o temperaturze pokojowej. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.Z wyrośniętego ciasta formować dość duże
płatki na ich środek nakładać
konfiturę i formować kulkę. Każdą z
bułek układać na papierze do pieczenia zachowując dość duże odstępy.Rozbełtanym
jajkiem posmarować każdą bułeczkę.Z
masła mąki i
cukru zrobić kruszonkę poprzez wymieszanie składników. Następnie pokruszyć nią bułeczki.Piec ok 30 minut.