Wykonanie
Największa przyjemność sprawia mi przygotowywanie deserów i wszelkich słodkich posiłków. Chociaż daniami wytrawnymi nie gardzę, to jednak przygotowuję ich mniej (powoli to zmieniam;).Dzisiejszy deser składa się praktycznie z samych
owoców. Mamy tu dwa rodzaje
porzeczki,
maliny i
borówki.
Galaretka jest kwaskowata, lekka i orzeźwiająca. Idealna na upały, które aktualnie panują. Oprócz tego jest prosta w przygotowaniu i pełna witamin.Składniki na 5 porcji:warstwa I:300g
porzeczki białej50ml
wodyłyżeczka pektyny2 łyżeczki cukru/
ksylitoluwarstwa II:300g
porzeczki czerwonej50ml
wodyłyżeczka pektyny2 łyżeczki cukru/
ksylitoluwarstwa III:250g
borówek i
malin 1:150ml
wodyłyżeczka pektyny2 łyżeczki cukru/
ksylitoluKażdą warstwę będziemy przygotowywać tak samo.
Owoce myjemy, blendujemy i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Zagotowujemy je w garnku z dodatkiem
wody. W kubeczku mieszamy
cukier i pektynę. Dodajemy ją do wrzących się
owoców. Gotujemy je przez 5 minut, stale mieszając. Przekładamy je do pięciu szklanek. Schładzamy. Gdy
owoce się zetnę możemy nakładać kolejną, letnią warstwę.Całość schładzamy w lodówce. Podajemy z
owocami,
bitą śmietaną,
jogurtem itp.Smacznego:)